Olej ABISYŃSKI, naturalny, tłoczony na zimno (20ml) Powiększ do pełnego rozmiaru

Olej ABISYŃSKI, naturalny, tłoczony na zimno (20ml)

Olej Abisyński pozyskiwany jest z nasion Modraka Abisyńskiego zwanego też kapustą abisyńską (Crambe hispanica).
Olej abisyński zawiera wyjątkowo dużo kwasu erukowego (długołańcuchowy kwas tłuszczowy), właśnie obecność tego kwasu decyduje o korzystnym działaniu tego oleju na skórę, włosy i paznokcie.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 5

8,90 zł

Olej Abisyński pozyskiwany jest z nasion Modraka Abisyńskiego zwanego też kapustą abisyńską (Crambe hispanica).
Roślina ta naturalnie występuje w Afryce Północnej, a uprawiana jest również wielu krajach basenu Morza Śródziemnego.
Olej abisyński zawiera wyjątkowo dużo kwasu erukowego (długołańcuchowy kwas tłuszczowy), właśnie obecność tego kwasu decyduje o korzystnym działaniu tego oleju na skórę, włosy i paznokcie.

Działanie
Olej abisyński wchłania się szybko, intensywnie nawilżając skórę i wygładzając zmarszczki (nawet przy skórze bardzo suche ). Stąd zaleca się stosowanie oleju przy cerze dojrzałej i przesuszonej.

Po aplikacji nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Świetnie sprawdza się do nawilżania skóry po wysuszających zabiegach (SOLARIUM, opalanie!).

W kosmetyce stosowany bardzo często, jako składnik kremów nawilżających, pomadek (pozostawia przyjemne uczucie nawilżenia na ustach) i w kosmetykach kolorowych (rewelacyjnie rozprowadza pigmenty). Olej szybko penetruje skórę nie zatykając porów.

Stosowany bezpośrednio na włosy (bądź jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji włosów) nadaje/przywraca włosom naturalny połysk, pozostawia włosy miękkie i elastyczne.

Sposób stosowania: 
Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 5-99%. Możemy go też stosować jako dodatek do kosmetyków (w kremach do 4 %, produkty do mycia do 2%, pomadki do 10%, kosmetyka kolorowa do 1,5 %).
Na włosy można go stosować jako baza do zabiegu "olejowania" (tak na suche jak i mokre włosy, byleby nie przesadzić z ilością), lub jako dodatek do odżywek (do 2 %).

Składniki: Crambe Abyssinica Seed Oil - RAW
Surowiec pochodzi z Maroka

Pojemnośc: 20ml
Producent: ESENT, Polska

Produkty powiązane