
CUKIER KOKOSOWY - BIO (350g)
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Cukier kokosowy - z kwiatów palmy kokosowej, z uprawy ekologicznej.
Nierafinowany, organiczny, 100% bez dodatków.
Pąki kwiatowe palmy kokosowej zawierają sok, który służy do produkcji cukru kokosowego. Jest on bogaty w enzymy, naturalne drożdże, aminokwasy, witaminy i minerały.
Cukier kokosowy oferuje więcej witamin i minerałów niż biały cukier stołowy. Zawiera śladowe ilości witaminy C, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza i miedzi, niewielkie ilości składników odżywczych i przeciwutleniaczy. W cukrze kokosowym znajdziesz również inozytol z witaminy B, często stosowany jako wzmacniacz nastroju.
Mniej fruktozy
Fruktoza jest rodzajem cukru, który twoje ciało szybko przekształca w tłuszcz. Nie należy spożywać dużych ilości fruktozy poza ilością zawartą w świeżych owocach. Cukier kokosowy ma tylko 45 procent fruktozy, co czyni go lepszą opcją niż inne słodziki.
Niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (GI) to pomiar oceniający żywność zawierającą węglowodany i ich wpływ na poziom cukru we krwi i poziom glukozy. Cukier kokosowy jest stosunkowo niski w indeksie glikemicznym, zajmuje on zaledwie 35 miejsce. Ponadto cukier kokosowy zawiera błonnik zwany inuliną, o którym wiadomo, że spowalnia wchłanianie glukozy.
Regulacja organizmu
Cukier kokosowy o wysokiej zawartości potasu, magnezu i sodu ma zdolność regulowania zawartości wody w organizmie.
Ma on zdolność promowania wzrostu bifidobakterii jelitowych. Wiadomo, że Bifidobacterie pomagają przywrócić dobre bakterie w jelitach, a także zwiększyć odporność. Bifidobakterie są znane z produkcji tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6 i witaminy K.
Propozycja spożycia: idealne nadaje się m.in. do wypieków, deserów, kakao (sproszkowane kakao + cukier kokosowy) itp.
Bio - certyfikowany produkt ekologiczny.
Składniki: 100% Bio cukier kokosowy (Cocos nucifera).
Waga: 350g
Kraj pochodzenia: Indonezja