Kurkuma (olejek eteryczny) Powiększ do pełnego rozmiaru

Kurkuma (olejek eteryczny)

Olejek kurkumowy (Curcuma longa), to zarówno silny przeciwutleniacz, jak i środek przeciwzapalny. To sprawia, że ​​jest doskonałym wyborem dla preparatów do pielęgnacji stawów, czy receptur do pielęgnacji skóry. Należy pamiętać, że olej jest bardzo silny i powinien być rozcieńczony przed użyciem.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 5

11,90 zł

Olejek kurkumowy (Curcuma longa) – olejek pozyskiwany z zimozielonej, metrowej byliny której korzenie dochodzą nawet do dwóch metrów.
Używany w kuchni, produkcji perfum, zielarstwie, barwieniu tkanin i kosmetyce. Olejek kurkumowy był używany przez kobiety w Indiach do pielęgnacji twarzy i pozbywania się niechcianego owłosienia.

Jest to zarówno silny przeciwutleniacz, jak i środek przeciwzapalny. To sprawia, że ​​jest doskonałym wyborem dla preparatów do pielęgnacji stawów, czy receptur do pielęgnacji skóry. Należy pamiętać, że olej jest bardzo silny i powinien być rozcieńczony przed użyciem.

WŁAŚCIWOŚCI
- przeciwzapalne;

- przeciwnowotworowe;
- wspomagające trawienie;
- antyoksydacyjne;
- antyseptyczne.


1. Pomaga zwalczać raka jelita grubego.
2. Pomaga zapobiegać chorobom neurologicznym.
3. Możliwe leczenie padaczki.
4. Pomoc w zmniejszaniu zapalenia stawów. Tradycyjnie kurkuma stosowana jest w chińskich i indyjskich lekach ajurwedyjskich w leczeniu zapalenia stawów, ponieważ aktywne składniki kurkumy blokują cytokiny i enzymy zapalne. 
5. Poprawia zdrowie wątroby. Badania wykazały, że kurkuma jest hepatoprotekcyjna (ochron wątroba).


Pojemność: ok. 10 ml

Produkty powiązane