Jaśmin (olejek eteryczny, rozczyn 5%) Powiększ do pełnego rozmiaru

Jaśmin (olejek eteryczny, rozczyn 5%)

Jaśmin działa przeciwbólowo, rozkurczowo, wykrztuśnie. Jest antydepresantem.
Ze względu na stymulację produkcji hormonów płciowych u kobiet i mężczyzn, jest afrodyzjakiem.
Zalecany jest przy psychicznym i fizycznym wyczerpaniu, apatii, nerwicy. 

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 4

30,90 zł

Olejek jasminowy jest jednym z droższych olejków, ponieważ do pozyskania 1 kilograma tego płynu trzeba użyć aż 1 tony kwiatów. 

Działa przeciwbólowo, rozkurczowo, wykrztuśnie. Jest antydepresantem.
Ze względu na stymulację produkcji hormonów płciowych u kobiet i mężczyzn, jest afrodyzjakiem.
Zalecany jest przy psychicznym i fizycznym wyczerpaniu, apatii, nerwicy.

Olejek jaśminowy wykazuje działanie:

  1. Antyseptyczne – wspomaga proces gojenia się ran, śladów po czyrakach, rozstępów i blizn (warto pamiętać, że może stanowić przyczynę podrażnień i reakcji alergicznych).
  2. Przeciwdepresyjne – łagodzi stres i lęk, ma pozytywny wpływ na stan umysłu, aromat jaśminu pobudza organizm do wydzielania hormonu szczęścia.
  3. Wykrztuśne – można go stosować w chorobie przeziębieniowej, udrażnia również nos; po inhalacji z wykorzystaniem olejku jaśminowego objawy infekcji dróg oddechowych słabną.
  4. Zmniejszające stan napięcia mięśni, dlatego stosuje się go w celu uspokojenia i rozluźnienia.
  5. Pobudzający produkcję mleka – powinny go stosować kobiety karmiące piersią, które mają problemy z laktacją.

Olejek ten opóźnia starzenie się skóry. To efekt poprawiania cyrkulacji krwi. Sprawdzi się też jako składnik pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i łuszczącej się.

Ten olejek eteryczny jest najczęściej (obok olejku różanego) wykorzystywany jako składnik perfum. Głównie wzbogaca się nim te o dominujących kwiatowych nutach zapachowych. 

Olejek jaśminowy może być składnikiem maseczek, które aplikuje się na włosy przesuszone (rezultat częstego stosowania prostownicy i suszarki, korzystania z zabiegów koloryzacyjnych i trwałej ondulacji). Taka forma domowego SPA dla pasm skutkuje tym, że dobrze się układają, są pełne blasku, a na dodatek pięknie pachną.


Słodki zapach jaśminu idealnie nadaje się do tworzenia romantycznego nastroju, pobudza zmysły i działa afrodyzująco. Ponadto uspokaja i relaksuje.

Kraj pochodzenia:  Indie
Pojemnosć: 10 ml (rozczyn 5% na bazie naturalnego oleju z pestek winogron)
Rozczyn może być używany bezpośrednio na skórę (np w celach kosmetycznych)!

Rozczyn - oznacza mieszaninę olejku eterycznego z nośnikiem, naturalnym olejem bazowym (zazwyczaj jest to olej z pestek winogron). Standardowo stosuje się tego typu rozcieńczenie w przypadku najdroższych olejków eterycznych (takich jak różany, jaśminowy, olibanum, rumian rzymski, neroli), aby unikalną, bardzo drogą esencję eteryczną (nierzadko przekraczającą wartością kilkaset złotych) umieścić w naturalnym nośniku.
Prosimy nie dać się oszukać! Wiele drogich olejków eterycznych jest "wzbogacanych" różnymi substancjami, aby uzyskać niższą cenę (np Dipropylene Glycol, Ethyl Alcohol, Izopropyl Mirystate, syntetycznymi zamiennikami, a także tańszymi olejkami o podobnym zapachu), o czym producenci oficjalnie nie informują!

----------------------------------

100% naturalne, czyste olejki eteryczne - są produktami najlepszej jakości i najwyższej wartości rynkowej.
Pozyskiwane są 2 metodami: destylacją z parą wodną (steam destilation) oraz wytłaczane na zimno (cold expression). Informacje odnośnie metody pozyskania oraz kraju pochodzenia olejku można znaleźć na naklejce każdej buteleczki.
Olejki spełniają wymogi IFRA (International Fragrance Assocation).

Produkty powiązane