PROPOLIS 20% (nalewka) Powiększ do pełnego rozmiaru

PROPOLIS 20% (nalewka)

Nalewka z propolisu 20%

Więcej szczegółów

Nalewka z propolisu 20%

Propolis jest żywiczną substancją, którą pszczoły miodne zbierają z pąków i kory różnych drzew, takich jak brzoza, świerk, topola, kasztanowiec itp. Składa się z około 60% naturalnej żywicy i balsamu pyłkowego i służy do uszczelniania ula.
Po przetworzeniu przez pszczoły żywicy za pomocą wosku, pyłku i olejków eterycznych z pąków kwiatowych, propolis staje się lepki w temperaturach panujących w ulu.
Żywica propolisowa służy przede wszystkim do ochrony ula przed rozwojem wszelkich bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów, które mogą wywoływać choroby pszczół.

Ludzkość wiedziała o wyjątkowych zaletach propolisu od tysięcy lat. Rzeczywiście, w Egipcie, a także w starożytnej Grecji i Rzymie, do leczenia ran używano propolisu. Asyryjczycy używali go do leczenia ran i guzów. Indianie używali proszku propolisu do przechowywania suszonego mięsa i ryb, jagód i korzeni przez dłuższy czas. W Japonii propolis służył do przechowywania mrożonych ryb.

Do tej pory opisano 17 substancji chemicznych w propolisie, niektóre z nich to: kwas cynamonowy, wanilina i aromatyczny kwas nienasycony charakteryzujący się działaniem przeciwbakteryjnym na niektóre mikroorganizmy Gram-dodatnie i Gram-ujemne.
Propolis stosuje się w przypadku ran rakowych i infekcji wywołanych przez bakterie (w tym gruźlicę), wirusy (w tym grypę, grypę „świńską” H1N1 i przeziębienie), grzyby oraz jednokomórkowe organizmy zwane pierwotniakami.
Propolis stosuje się również w przypadku raka nosa i gardła, do wzmocnienia układu odpornościowego i do leczenia problemów żołądkowo-jelitowych, w tym zakażenia Helicobacter pylori w chorobie wrzodowej.
Propolis jest również stosowany jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny.

Propolis posiada właściwości antybiotyczne, ale nie wywołujące żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych, jakie mają antybiotyki chemiczne! Substancja ta działa skutecznie na bakterie odporne na antybiotyki.

Propolis pszczeli zawiera wiele przeciwutleniaczy zwanych bioflawonoidami, aminokwasami, minerałami, witaminami i enzymami. Od stuleci jest wykorzystywany do wzmacniania układu odpornościowego organizmu, leczenia infekcji wirusowych, pomocy w zapobieganiu rakowi i w leczeniu boreliozy.
Zapobiega i pomaga w leczeniu przeziębienia, grypy, infekcji gardła, kaszlu, zapalenia migdałków i zapalenia gardła, gruźlicy i innych ostrych infekcji. Zakłada się, że propolis stymuluje białe krwinki do atakowania i niszczenia patogenów. Może także pomóc w stymulowaniu rozwoju przeciwciał w celu budowania odporności na różne choroby.

Sposób użycia: Zaleca się przyjmowanie 1 miarki do 5 razy dziennie przed posiłkiem, rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody lub pod język.
Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.

Ze względu na zawartość etanolu, bezpośrednio po przyjęciu preparatu nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.


Składniki: propolis z polskich pasiek, certyfikowany alkohol etylowy, gliceryna roślinna, woda destylowana.
Produkt zawiera ok. 300mg alkoholu na porcję.

Pojemność: 30ml; 100ml

Produkty powiązane