Syrop DAKTYLOWY (400g) Powiększ do pełnego rozmiaru

Syrop DAKTYLOWY (400g)

Syrop z owoców daktylowca, bez żadnych dodatkowych substancji! 100% daktyli.

Więcej szczegółów

Syrop z owoców daktylowca, bez żadnych dodatkowych substancji! 100% daktyli.

Syrop daktylowy to całkowicie naturalny, zdrowy słodzik! To idealny zamiennik cukru, jeśli chcesz usunąć rafinowany cukier z diety. Daktyle są pełne błonnika, witamin i minerałów, które dodają wartości odżywczej do Twoich przepisów.
Syrop daktylowy to naturalny miód daktylowy charakteryzujący się słodkim, delikatnie karmelowym smakiem oraz bogactwem składników odżywczych.

Składa się w 100% z naturalnego miodu daktylowego pozyskiwanego z miąższu owoców palmy daktylowej. Produkt charakteryzuje się gęstą konsystencją przypominającą powszechnie stosowane miody oraz bardzo słodkim smakiem. Syrop świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, słodyczy oraz wypieków. Sprawia, że ciasta są nie tylko słodkie, ale również wilgotniejsze.


Daktyle mają bardzo dużą zawartość cukrów PROSTYCH, które przyswajają się błyskawicznie. Dlatego jako dobre źródło energii, są doskonałym produktem dla sportowców i wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Ich spożycie powoduje uzupełnienie niedoboru glikogenu w organizmie, a zawarty w nich potas sprawia, że zalecane są sportowcom również po treningach.

Pomimo wysokiej zawartości cukrów ich regularne spożycie (nawet do 100 g dziennie) nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu (regulującego ciśnienie krwi u osób ciepiących na nadciśnienie) zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Ten ostatni pierwiastek zalecany jest osobom żyjącym w stresie, gdyż pomaga zmniejszyć jego skutki i usprawnia pracę serca. Prócz tego daktyle, dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.

Daktyle zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je. Regularne spożywanie daktyli pomaga zapobiegać miażdżycy, hamując powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych, gdyż powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów i minimalizują utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki miażdżycowej.

Daktyle zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu na rozmaite choroby. Warto je także jadać, gdy już dopadnie nas przeziębienie, oraz podczas rozmaitych stanów zapalnych, gdyż zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne.

Daktyle uważane są w krajach arabskich za skuteczny afrodyzjak. 


Składniki: 
100 % syrop z owoców daktylowych (Phoenix dactylifera)
Waga: 400g

Produkty powiązane