CHAGA Chai - energia i koncentracja na Dzień Dobry! (150g) - ZDROWA ALTERNATYWA DLA KAWY! Powiększ do pełnego rozmiaru

CHAGA Chai - energia i koncentracja na Dzień Dobry! (150g) - ZDROWA ALTERNATYWA DLA KAWY!

CHAGA Chai - połączenie bardzo silnych roślin wzmacniających energię oraz koncentrację NA DOBRY DZIEŃ
Smakowity, mocny w działaniu i smaku, wzmacniająco-energetyzujący napój, stworzony z Darów Natury: Chaga, Rhodiola (Różaniec Górski), Kakao RAW, orzeszki Cola, Guarana, Ashwagandha i inne witalizujące, naturalne składniki. Rozgrzewający, pobudzający, antydepresyjny napój - alternatywa dla kawy!

Więcej szczegółów

CHAGA Chai - połączenie bardzo silnych roślin wzmacniających energię oraz koncentrację NA DOBRY DZIEŃ

Smakowity, mocny w działaniu i smaku, wzmacniająco-energetyzujący napój, stworzony z cennych Darów Natury: Chaga, Rhodiola (Różaniec Górski), Kakao RAW, orzeszki Cola, Guarana, Ashwagandha i inne witalizujące, naturalne składniki.
Rozgrzewający, pobudzający, antydepresyjny napój - alternatywa dla kawy!

Grzyb Chaga (Inonotus Obliquus), Błyskoporek Podkorowy - RECZNIE ZBIERANY I ROZDRABNIANY!
Chaga to najsilniejszy z grzybów witalnych i bardzo bogate źródło witamin grupy B. Zawiera fito-chemikalia takie jak: fenole, enzymy i sterole. Jest również bogata w kwas pantotenowy, ryboflawinę, kwas nikotynowy oraz melaninę. W grzybie tym znajdują się także spore ilości: potasu, miedzi, wapnia, manganu, żelaza oraz cynku
Grzyb leczniczy Chaga zawiera całkiem dużo steroli, fenoli, a także enzymów. Stanowi ponadto bogate źródło witamin grupy B, minerałów, flawonów oraz pigmentów roślinnych. 

Chaga to również jedno z najistotniejszych źródeł kwasu pantotenowego, który to jest kwasem niezbędnym do odpowiedniego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukrów w organizmie ludzkim, a także do syntezy części hormonów, szybszego gojenia się wszelkich ran oraz prawidłowego przebiegu procesu uwalniania energii. Grzyby Chaga zapobiegają bowiem przemęczeniu, a także wydatnie usprawniają układy: sercowo-naczyniowy, pokarmowy oraz nerwowy
Zawarty w grzybie Chaga beta glukan z kolei bezpośrednio stymuluje nasz układ odpornościowy, czyniąc go odporniejszym na działanie wielu chorobotwórczych bakterii czy wirusów.

Grzyby Chaga mają również działanie przeciwrakowe; Chaga jest też w stanie chronić ludzkie DNA oraz wydłużać życie. Mieszkańcy Syberii spożywający regularnie ekstrakt z grzyba Chaga żyją średnio około 35 – 50 lat dłużej.

Surowe ziarno KAKAO
Ziarna kakaowca są również potężnym antyutleniaczem, chroniącym przed wolnymi rodnikami. Antyutleniacze zawarte w kakao, są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki.
Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone.
Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ekstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.
Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

Orzeszki Cola
Orzech Cola jest łagodnym stymulantem, podobnie jak kawa, oferuje wiele takich samych korzyści. Orzechy te mogą przyspieszyć metabolizm, wspomóc trawienie, poprawić krążenie, poprawić poziom energii i zapobiec rozwojowi szkodliwych bakterii.
Oprócz kofeiny orzechy Cola zawierają również teobrominę, tworząc potężne połączenie: podczas gdy kofeina wpływa głównie na układ nerwowy, teobromina wpływa głównie na mięśnie gładkie. Zawierający oba związki orzech Cola jest jak połączenie kawy i czekolady.
Chociaż teobromina może działać jako środek pobudzający serce i zwiotczający mięśnie gładkie, kofeina ma dostęp do neuronów ośrodkowego układu nerwowego i może w konsekwencji poprawiać sprawność fizyczną i zwiększać czujność.
Spożywanie orzechów Cola ma kilka zalet zdrowotnych:
- właściwości antybakteryjne;
- zwiększone krążenie krwi;
- pomoc w trawieniuę, pobudzają produkcję kwasu żołądkowego, co zwiększa efektywność enzymów trawiennych w żołądku;
- zwiększenie poziomu energii;
- poprawa metabolizmu; hamują apetyt i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej;
- wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu;

- związki znajdujące się w orzechach Cola mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty;
- orzech Cola może być przydatny dla osób z problemami układu oddechowego, takimi jak astma;
- wspomagają perystaltykę jelit oraz pomagają w usuwaniu nagromadzonych w nich złogów.

GUARANA
Ze względu na zawartość kofeiny już od dawnych czasów w medycynie wykorzystuje się ekstrakt z nasion guarany. 
W niektórych krajach do dziś żuje się nasiona guarany, głównie w celu zmniejszenia uczucia zmęczenia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. 
Efekt pobudzający i stymulujący kofeiny pochodzącej z nasion guarany jest porównywalny do tego, który pojawia się po wypiciu filiżanki zaparzonej kawy, jednak trwa zdecydowanie dłużej. Guarana jest określana jako roślina o właściwościach adaptogennych. Pozwala zwiększyć wytrzymałość organizmu w sytuacji stresowej oraz szybciej i łatwiej koncentrować się mimo trudnych warunków.

Różeniec górski (Rhodiola rosea)
Różeniec górski przyczynia się do optymalnej aktywności psychicznej i poznawczej. Wpływa korzystnie na wytrzymałość, siłę i kondycję. Pomaga organizmowi przystosować się do stresu psychicznego, wysiłku fizycznego, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Stymuluje prace układu nerwowego, zwiększa wydajność w pracy. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wspomaga potencję.

Ashwaganhda
Zioło to poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Zwane jest także w języku angielskim "Winter Cherry" (zimowa wiśnia) i podnosi wydolność organizmu na wysiłek fizyczny oraz zdolność adaptacji w różnego rodzaju stresach.
Jest także jednym z najbardziej znanych ziół Ayurvedy o właściwościach odmładzających: zapewnia właściwe odżywienie tkanek, szczególnie mięśni i kości, podtrzymuje właściwe funkcjonowanie gruczołów wydzielania dokrewnego i układu rozrodczego.

Przypisuje się jej właściwości wzmacniające aktywność seksualną zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Wykazuje właściwości adaptacyjne i mobilizujące, nie przytłumia, a wzmacnia zdolności kognitywne, poprawia koncentrację i zdolność logicznego myślenia. 

Stosowanie: na 500 ml mleka roślinnego wsypać 2-3 łyżeczki chaga chai i doprowadzić do wrzenia; odcedzić; dodać miód do smaku.
Można zalewać kilkukrotnie.
Najlepiej spożywać rano, na dobry początek dnia. Unikać picia wieczorem (pobudza).

Skład: CHAGA (Guz Brzozy), Ziarna Surowego KAKAO, Orzeszki COLA, GUARANA, RHODIOLA (Różaniec Górski), Ashwaganhda, Karob, CYNAMON CEJLOŃSKI, Kardamon, Imbir, Goździki.
Opakowanie: 150g

Produkty powiązane