Komosa meksykańska (Dysphania ambrosioides), zwana też herbatą jezuicką i Epazote, jest blisko spokrewniona z komosą ryżową i tak samo należy do rodziny szarłatowatych.
Roślina ta charakteryzuje się obecnością lepkich, gruczołowych włosków i intensywnie cytrynowo-ziołowym zapachem – a to za sprawą zawartości dużej ilości olejków eterycznych i substancji czynnych, takich jak eskaridol, limonen oraz kamfer i tymol.
Komosa meksykańska była stosowana już przez kulturę Majów. Pochodzi z Meksyku, jednak uprawiana jest także w Europie – w tym w Polsce.
Dawniej mieszkańcy Ameryki Łacińskiej wierzyli, że komosa poraża tkanki niektórych pasożytów bytujących w ludzkim organizmie powodując ich wydalenie. Stosowali ją zatem jako środek przeciwpasożytniczy, a ponadto moczopędny, wykrztuśny i kojący nerwy.
Komosa meksykańska jest podstawą kuchni meksykańskiej i jest często używana do aromatyzowania potraw z fasoli, ponieważ zmniejsza wzdęcia i dodaje świeżego smaku i aromatu.
Jest również stosowana jako herbata do regulacji trawienia, wydalania robaków i łagodzenia skurczów żołądka.
Smak i aromat są naprawdę silne i zostały opisane jako połączenia aromatów: kamfora, mięta, cytrusy, kolendra, lukrecja, anyż, koper włoski...
SPOŻYWAJ Z UMIAREM.
Kraj pochodzenia: Polska
Waga: 100g