Sól Himalajska KALA NAMAK, czarna 1kg - DROBNA Powiększ do pełnego rozmiaru

Sól Himalajska KALA NAMAK, czarna 1kg - DROBNA

Sól himalajska KALA NAMAK, czarna. BRYŁKI DROBNE; opakowanie 600g. Doskonałe do sporządzania zdrowotnych roztworów solnych.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 13

9,90 zł

Sól himalajska KALA NAMAK, czarna. BRYŁKI DROBNE; opakowanie 600g.
Doskonałe do sporządzania zdrowotnych roztworów solnych, a także umieszczania w domu w celu poprawy jakości powietrza (jony ujemne) i energetycznej ochrony/oczyszczenia.

Kala Namak, znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska, to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach.
Jedne źródła podają, że Czarna sól (ind. Kala namak) to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) substancja o wyraźnym jajecznym aromacie. Inne źródła natomiast podają, że Kala Namak powstaje z różowej soli himalajskiej, która prażona jest w wysokiej temperaturze, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa Amla i jego owoców, haradu, a także popiołów z rośliny khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach.
Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowawego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje jajeczny zapach.

Kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i jest nieodzownym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej Chaat masala. Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.

Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą, jest także stosowana jako środek na wzdęcia, nadkwasotę i zgagę. Polecana jest dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu.

Skład: 100% czarna sól. Co najmniej 97,15% NaCl, Ca > 0,26%, MG > 0,01%, SO4> 1,339%.

 

Przykładowe zastosowanie bryłek soli KALA NAMAK: 
- Jako przyprawa. Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a nawet owoców. Kala Namak jest składnikiem indyjskiej przyprawy chaat masala. Chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie - jest ona dla nich ciekawym dodatkiem, imituje bowiem smak i zapach jajek. Czarna sól jest składnikiem tradycyjnego indyjskiego orzeźwiającego napoju znanego jako Jaljeera.

- Do kąpieli (ważne, aby woda nie była za gorąca). Użycie tej soli odwzorowuje źródła termalne - zawartość soli i siarki pomaga łagodzić bóle, służy także jako naturalny środek dezynfekujący. Dzięki takiej kąpieli można leczyć miejscowe stany zapalne i infekcje. Działa doskonale na pękające stopy, opuchnięte stopy, grzybicea stóp, brodawki i zwichnięciach.

- Do wzmacaniania włosów (stosować roztwór). Czarna sól zawiera wiele minerałów, pomaga zwiększyć naturalny wzrost włosów. Co więcej, wzmacnia włosy i zmniejsza rozdwajanie końcówek. W razie problemów z łupieżem lub w przypadku poważnego łysienia - można połączyć Kala Namak z sokiem pomidorowym, stosując co najmniej raz dziennie. Kala Namak nie tylko poprawia wzrost włosów i ich grubości, ale także zwiększa ich blask i wygładza. 



Kraj pochodzenia: Pakistan
Waga: 1kg 

Produkty powiązane