CYTRYNIEC CHIŃSKI - suszone owoce (100g) Powiększ do pełnego rozmiaru

CYTRYNIEC CHIŃSKI - suszone owoce (100g)

WZMACNIA ORGANIZM, UZDRAWIA WĄTROBĘ, DODAJE WITALNOŚCI.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 1

23,46 zł

Obniżka!

-8%

25,50 zł

Schisandra Chinensis, czyli Cytryniec Chiński, to pospolite pnącze występujące głównie na terenie Chin. Od wieków wykorzystywana w medycynie chińskiej, zwana jest „Wu Wei Zi", co po chińsku znaczy „pięć smaków”. 
Ta niezwykła roślina ma działanie wzmacniające i tonizujące, poza tym wspomaga pracę wątroby, działa odtruwająco i jest uznanym afrodyzjakiem.
W tradycyjnej medycynie chińskiej Schisandra stosowana była głównie jako środek poprawiający odporność i wzmacniający organizm. Jej owoce cieszyły się uznaniem dzięki właściwościom pozwalającym dłużej zachować zdrowie i młody wygląd.

Schisandryna na wzmocnienie
Zerwane owoce Cytryńca Chińskiego można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci: suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp.
W Chinach mówi się, że jest to owoc o pięciu smakach, a to dlatego, że okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a wyciągi z nasion mają słonawy smak.
Owoce, podobnie jak liście i kora, zawierają schisandrynę - substancję o właściwościach wzmacniających i tonizujących.
Poza tym Cytryniec Chiński może pochwalić się także bogactwem innych elementów, takich jak witamina E i C, żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk ,magnez, potas, fosfor oraz flawonidy, saponiny, beta-sisterol oraz liganany.

Nie tylko afrodyzjak
Już w starożytnych Chinach wywar z liści Schisandry był stosowany jako afrodyzjak, ponieważ stymuluje pożądanie, zwiększa potencję i wzmacnia energię seksualną.
Schisandra działa wzmacniająco i tonizująco oraz stymuluje układ nerwowy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na sprawność umysłową i fizyczną.
Polecany szczególnie dla sportowców.

Poza tym wspomaga trawienie i pracę oraz regenerację wątroby. Współczesne badania wskazują skuteczność Schisandry przy chorobach wirusowych wątroby oraz jej uszkodzeń wywołanych różnymi czynnikami.
Za niektóre ze wskazanych powyżej właściwości odpowiadają lignany - schizandryna i jej pochodne, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Obecnie coraz więcej wskazuje bowiem, że wiele lignanów ma bardzo cenne właściwości, stymulujące i adaptogenne, a także antybakteryjne i antynowotworowe.

Właściwości owoców schisandry:
- wzmacniające
- tonizujące
- stymulujące układ nerwowy
- poprawiające potencję
- antydepresyjne
- odtruwające

Zastosowanie:
- zmęczenie fizyczne i umysłowe; wyczerpanie (szczególnie wskazane dla sportowców)
- depresja, stres, napięcia
- niedokrwistość
- choroby wątroby
- problemy trawienne
- słaba ostrości wzroku
- choroby płuc
- pomaga w problemach z bezsennością

Sposób spożycia: 
Zaleca się spożywanie suszonych owoców schisandry codziennie, w ilości ok. 10-20 sztuk, w dowolnej formie:
- w całości
- sproszkowane
- w formie herbatki (naparu): 1 łyżkę owoców zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem na 15 minut (można parzyć wielokrotnie, aż do utraty swego kwaśno gorzkiego smaku).
- sposób tradycyjny: 3-5 łyżek gotujemy w 750ml wody na niskim ogniu przez 12-15 minut i wypijamy przez dzień.

Owoce suszone bez siarki, cukru i konserwantów!
Kraj pochodzenia:
Chiny
Waga: 100g

Produkty powiązane