
CYTRYNIEC CHIŃSKI - suszone owoce (50g)
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
WZMACNIA ORGANIZM, UZDRAWIA WĄTROBĘ, DODAJE WITALNOŚCI.
WZMACNIA ORGANIZM, UZDRAWIA WĄTROBĘ, DODAJE WITALNOŚCI.
Schisandra Chinensis, czyli Cytryniec Chiński, to pospolite pnącze występujące głównie na terenie Chin. Od wieków wykorzystywana w medycynie chińskiej, zwana jest „Wu Wei Zi", co po chińsku znaczy „pięć smaków”.
Ta niezwykła roślina ma działanie wzmacniające i tonizujące, poza tym wspomaga pracę wątroby, działa odtruwająco i jest uznanym afrodyzjakiem.
W tradycyjnej medycynie chińskiej Schisandra stosowana była głównie jako środek poprawiający odporność i wzmacniający organizm. Jej owoce cieszyły się uznaniem dzięki właściwościom pozwalającym dłużej zachować zdrowie i młody wygląd.
Schisandryna na wzmocnienie
Zerwane owoce Cytryńca Chińskiego można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci: suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp.
W Chinach mówi się, że jest to owoc o pięciu smakach, a to dlatego, że okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a wyciągi z nasion mają słonawy smak.
Owoce, podobnie jak liście i kora, zawierają schisandrynę - substancję o właściwościach wzmacniających i tonizujących.
Poza tym Cytryniec Chiński może pochwalić się także bogactwem innych elementów, takich jak witamina E i C, żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk ,magnez, potas, fosfor oraz flawonidy, saponiny, beta-sisterol oraz liganany.
Nie tylko afrodyzjak
Już w starożytnych Chinach wywar z liści Schisandry był stosowany jako afrodyzjak, ponieważ stymuluje pożądanie, zwiększa potencję i wzmacnia energię seksualną.
Schisandra działa wzmacniająco i tonizująco oraz stymuluje układ nerwowy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na sprawność umysłową i fizyczną.
Polecany szczególnie dla sportowców.
Poza tym wspomaga trawienie i pracę oraz regenerację wątroby. Współczesne badania wskazują skuteczność Schisandry przy chorobach wirusowych wątroby oraz jej uszkodzeń wywołanych różnymi czynnikami.
Za niektóre ze wskazanych powyżej właściwości odpowiadają lignany - schizandryna i jej pochodne, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Obecnie coraz więcej wskazuje bowiem, że wiele lignanów ma bardzo cenne właściwości, stymulujące i adaptogenne, a także antybakteryjne i antynowotworowe.
Właściwości owoców schisandry:
- wzmacniające
- tonizujące
- stymulujące układ nerwowy
- poprawiające potencję
- antydepresyjne
- odtruwające
Zastosowanie:
- zmęczenie fizyczne i umysłowe; wyczerpanie (szczególnie wskazane dla sportowców)
- depresja, stres, napięcia
- niedokrwistość
- choroby wątroby
- problemy trawienne
- słaba ostrości wzroku
- choroby płuc
- pomaga w problemach z bezsennością
Sposób spożycia:
Zaleca się spożywanie suszonych owoców schisandry codziennie, w ilości ok. 10-20 sztuk, w dowolnej formie:
- w całości
- sproszkowane
- w formie herbatki (naparu): 1 łyżkę owoców zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem na 15 minut (można parzyć wielokrotnie, aż do utraty swego kwaśno gorzkiego smaku).
- sposób tradycyjny: 3-5 łyżek gotujemy w 750ml wody na niskim ogniu przez 12-15 minut i wypijamy przez dzień.
Owoce suszone bez siarki, cukru i konserwantów!
Kraj pochodzenia: Chiny
Waga: 50g