DZIKA RÓŻA, suszone owoce (100g) Powiększ do pełnego rozmiaru

DZIKA RÓŻA, suszone owoce (100g)

Bio owoce dzikiej róży stosowane w zielarstwie, farmaceutyce, kosmetyce oraz jako przysmak. Posiada wysokie zasoby witaminy C. Działa jako stymulator systemu odpornościowego. 

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 6

7,10 zł

Bio owoce dzikiej róży stosowane w zielarstwie, farmaceutyce, kosmetyce oraz jako przysmak.

W Polsce różę stosowano już od czasów średniowiecza. W postaci naparów używano jej w czasie przeziębień i w chorobach z wysoką gorączką, a także w dolegliwościach wątroby i w czasie biegunek. Przypisywano jej także właściwości chłodzące i osuszające, więc okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące, ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia.

Róża posiada wysokie zasoby witaminy C. Działa jako stymulator systemu odpornościowego. Pomaga w stanach zmęczenia, stresu, osłabienia organizmu, charakteryzuje się działaniem wzmacniającym, jest stosowana w celu poprawy kondycji skóry, działa wygładzająco, zmiękczająco i nawilżająco. 

Dzięki bardzo dużej zawartości wit. C, dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniu. Dodatkowo zawartość innych witamin (A, B1, B2, E, K) oraz związków sprawia, że owoce zaleca się spożywać przy nadciśnieniu oraz chorobach układu pokarmowego.

Róża ma też działanie rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne i odtruwające. Niedawno naukowcy udowodnili, że znajdujący się w róży związek o nazwie galaktolipid, ma bardzo silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Okazało się, że jest to doskonały środek, bez żadnych skutków ubocznych, leczący chorobę zwyrodnieniową stawów.



Sposób spożycia: do konfitur, nalewek, herbat, ciast.

Nalewka
250 g rozdrobnionych i oczyszczonych owoców należy zasypać szklanką cukru i zalać 0,5 l spirytusu. Dodatkowo można wzmocnić jej smak przyprawami, np. cynamonem, laskami wanilii, odrobiną kardamonu lub goździkami. Nalewkę należy odstawić w ciepłe, ciemne miejsce i co pewien czas wstrząsać. Po 1–2 miesiącach trzeba przecedzić ją przez gazę. Dopiero wtedy warto ją spożywać.

Dzika róża na wzmocnienie
Dwie i pół łyżki stołowej rozdrobnionych owoców dzikiej róży zalać 2 szklankami wody. Wolno gotować na małym ogniu 3 minuty. Odstawić pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedzić.

Pić jako środek na wzmocnienie 1/2 szklanki wywaru 4 razy dziennie.

Napar na gorączke
Łyżkę stołową dzikiej róży zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Przecedzić, można dodać soku malinowego.

Pić 1/2 szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie w razie gorączki spowodowanej chorobami przeziębieniowymi.

Marmolada z dzikiej róży
2 kg owoców dzikiej róży, 1 kg cukru, 1 gruszka, 1,5 szklanki wody Z owoców usunąć pestki, dokładnie umyć. Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojoną gruszkę. Po chwili włożyć owoce. Wsypać cukier i gotować do miękkości owoców ciągle mieszając. Gotową marmoladę nałożyć do słoiczków. Pasteryzować 20 minut.

Ze względu na cenne składniki zalecane jest także używanie pestek dzikiej róży w przetworach. (Dr Różański)



Owoce suszone bez siarki, cukru i konserwantów!

Kraj pochodzenia:
 Mołdawia
Waga: 100g

Produkty powiązane