Seler jest popularnym warzywem, ale ta roślina ma o wiele więcej zastosowań niż kulinarne.
Nasiona selera mają ziemisty zapach, a smak jest ciepły i gorzki. Smakują i pachną jak łodygi selera - oznacza to, że można je wykorzystać do wzmocnienia smaku potrawy i nadania jej aromatycznego akcentu.
Medycyna wschodnia stosuje nasiona selera od tysięcy lat, głównie w leczeniu dolegliwości takich jak zapalenie oskrzeli, choroby skóry, grypa, zatrzymywanie wody, złe trawienie, różne rodzaje zapalenia stawów oraz niektóre choroby wątroby i śledziony.
Nasiona selera są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia kości, takich jak wapń, mangan, magnez i fosfor.
Są również doskonałym źródłem żelaza niehemowego. Jedzenie pokarmów bogatych w żelazo pomaga organizmowi wytwarzać czerwone krwinki i może zapobiegać anemii.
Niektóre badania wskazują, że ekstrakt z nasion selera może mieć właściwości przeciwnowotworowe. Badano je szczególnie w przypadkach raka wątroby i żołądka.
Nasiona selera mają właściwości moczopędne, pomagając w ten sposób oczyścić się organizmowi.
Zastosowanie nasion selera w przypadkach dolegliwości:
- niepokój, bezsenność,
- artretyzm,
- przeziębienia, grypa,
- dna moczanowa,
- wysokie ciśnienie krwi,
- wysoki cholesterol,
- zapalenia stawów.
Ponadto nasiona selera stymulują trawienie i poprawiają zdrowie wątroby.
Sposób użycia:
Napar: 1 łyżkę nasion zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 30 min. Pić 2x dziennie
Kraj pochodzenia: Indie
Waga: 100g