KOLENDRA cała (100g) - POLSKA! Powiększ do pełnego rozmiaru

KOLENDRA cała (100g) - POLSKA!

Unikalny smak nasion kolendry pochodzi z ich olejków eterycznych i kwasów tłuszczowych. Jej aktywne składniki są odpowiedzialne za dobre trawienne, działanie wiatropędne i przeciw wzdęciom.
Kolendra usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów.

Więcej szczegółów

Kolendra jest małą rośliną o wydrążonych łodygach z rodziny Apiaceae, z rodzaju: Coriandrum. Jego nazwa naukowa to Coriandrum sativum. Przyjemne, aromatyczne i pikantne, jej nasiona znalazły zastosowanie od czasów starożytnych w gotowaniu, a także w różnych tradycyjnych lekach.
Unikalny aromatyczny smak nasion kolendry pochodzi z ich olejków eterycznych i kwasów tłuszczowych. Niektóre ważne kwasy tłuszczowe w suszonych nasionach obejmują kwas petroselinowy, kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy. Ponadto nasiona zawierają olejki eteryczne, takie jak linalool (68%), a-pinen (10%), geraniol, kamfen, terpen itp.

Razem te aktywne składniki są odpowiedzialne za dobre trawienne, działanie wiatropędne i przeciw wzdęciom.

Podobnie jak w innych przyprawach, kolendra jest również bogata w błonnik pokarmowy. Wraz z flawonoidowymi przeciwutleniaczami, skład błonnika kolendry pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego przed nowotworami.

Jej nasiona są doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, miedź, wapń, potas, mangan, cynk i magnez.
W przeciwieństwie do innych nasion suchych przypraw, które nie mają witaminy C, nasiona kolendry zawierają dużą ilość tej przeciwutleniającej witaminy. 100 g suchych nasion dostarcza 21 mg lub 35% RDI witaminy C.

Ponadto nasiona są magazynem wielu ważnych witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina i niacyna.
Kolendra posiada też silne właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.

Właściwiości prozdrowotne:
- zabija bakterie,
- leczy nudności,
- skuteczny środek wiążący toksyny oraz metale ciężkie,
- łagodzi stany zapalne,
- leczy infekcje dróg moczowych,
- zmniejsza opuchliznę,
- działa wykrztuśnie,
- dzięki wysokiej zawartości żelaza i magnezu, pomaga w leczeniu anemii,
- wspiera wątrobę,
- zapobiega wzdęciom,
- obniża zły cholesterol (LDL) oraz zwiększa poziom dobrego (HDL),
- łagodzi huśtawki hormonalne podczas menopauzy oraz menstruacji.

Bardzo ciekawą właściwością owoców kolendry jest usuwanie metali ciężkich z ciała. Kolendra usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów. Jest prawdopodobnie jedynym czynnikiem, który skutecznie usuwa rtęć zgromadzoną w przestrzeni międzykomórkowej oraz w jądrach komórek (tam kolendra eliminuje uszkodzenia DNA). Jako jedyna usuwa metale ciężkie z komórek mózgowych.

W procesie usuwania metali ciężkich kolendra jedynie przenosi szkodliwe substancje do innych rejonów ciała, więc, żeby proces odtruwania mógł się pomyślnie zakończyć, musi być stosowana jednocześnie z innym czynnikiem, który pozwoli je związać i usunąć z organizmu - np CHLORELLĄ.

Oczyszczanie z metali ciężkich:
W początkowej fazie detoksykacji kolendrę należy podawać w systemie: 5 dni/ 2 dni przerwy.
Dawkowanie Chlorelli: zacząć od 4 tabl. 3-4 razy dziennie. To jest standardowa dawka podtrzymująca dla dorosłych na 6-24 miesięcy aktywnej detoksykacji.
Podczas bardziej aktywnej fazy detoksykacji (co 2- 4 tygodnie przez tydzień), za każdym razem kiedy podaje się kolendrę, dawka może być zwiększona do 12 tabl. 3-4 razy dziennie (przez tydzień, 2-4 tygodni z powrotem dawka podtrzymująca).
Zażywać 30 minut przed głównymi posiłkami oraz przed pójściem spać. 

Kraj pochodzenia: Polska
Waga: 100g (całe owoce)

Produkty powiązane