ORKISZ BIO - całe ziarno z ekologicznej uprawy (700g) Powiększ do pełnego rozmiaru

ORKISZ BIO - całe ziarno z ekologicznej uprawy (700g)

ORKISZ BIO - całe ziarno z ekologicznej uprawy (700g)
W czasach obecnych orkisz powraca do łask i cieszy się dużym uznaniem ze względu na doskonały profil odżywczy, smak i walory zdrowotne. Dzięki wyższej zawartości witamin i łatwiejszą przyswajalność niż tradycyjna pszenica, orkisz jest doskonałym wyborem dla konsumentów dbających o zdrowie.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 70

10,90 zł

ORKISZ BIO - całe ziarno z ekologicznej uprawy (700g)

Orkisz to pradawne ziarno, które jest starym, pierwotnym podgatunkiem pszenicy.
W Europie uprawia się ziarno orkiszu od ponad 300 lat.
W czasach obecnych orkisz powraca do łask i cieszy się dużym uznaniem ze względu na doskonały profil odżywczy, smak i walory zdrowotne. Dzięki wyższej zawartości witamin i łatwiejszą przyswajalność niż tradycyjna pszenica, orkisz jest doskonałym wyborem dla konsumentów dbających o zdrowie.

Orkisz to doskonałe źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego. Jest szczególnie bogaty w żelazo, magnez, fosfor, cynk i niacynę (witamina B-3).


Hildegarda z Bingen i Orkisz
Koncepcja profilaktyki zdrowia i świadomego odżywiania była głównym celem holistycznego leczenia Hildegardy z Bingen. Nic dziwnego, że swoją podstawową pracę „Physica” rozpoczyna od dyskusji o ziarnach.
Opatka uważała orkisz za pokarm „uniwersalny” w najlepszym tego słowa znaczeniu. Uznała, że ​​jest odpowiedni dla prawie każdego – i w każdej sytuacji.

Sekret korzyści z orkiszu tkwi w koncepcji biodostępności. Ziarno jest dobrze rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia organizmowi przyswajanie bogatego wachlarza składników odżywczych przy minimalnym wysiłku trawiennym. Jeśli przyjmiemy pogląd, że węglowodany reprezentują zmagazynowaną energię słoneczną, energia ta jest uwalniana podczas procesu trawienia.

„Orkisz ma właściwości smarne”
Orkisz zawiera zbilansowaną mieszankę tłuszczów z tendencją do tłuszczów wielonienasyconych. W połączeniu z doskonałą zawartością błonnika, równowaga ta pomaga obniżyć lub kontrolować poziom cholesterolu. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla układu nerwowego, zapewniając linię obrony przed stresem i związanymi z nim objawami depresji i zmęczenia.

„Orkisz ma wysoką wartość odżywczą”
Orkisz jest dobrym źródłem witamin, w szczególności kompleksu B. Witaminy z grupy B pomagają kontrolować metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Orkisz zawiera więcej witaminy B-1 (taiminy), kwasu pantotenowego i niacyny niż pszenica, przy porównywalnym poziomie B-12 (ryboflawina).


„Orkisz jest lepiej tolerowany przez organizm niż jakiekolwiek inne zboża”
Badania przeprowadzone w Instytucie Hildegarda w Niemczech wykazały, że wiele osób z wrażliwym układem pokarmowym uznało orkisz za łatwo tolerowany.
Może to częściowo wynikać z kruchego glutenu, który jest łatwiejszy do strawienia niż gluten występujący w popularnych odmianach współczesnej pszenicy i pomaga odpowiedzieć na często zadawane pytanie: czy orkisz jest bezglutenowy?

„Orkisz zapewnia energię”
Orkisz to doskonałe źródło pożywienia dla osób pragnących zwiększyć sprawność fizyczną i siłę. Orkisz jest często używany do zwiększenia wydajności koni wyścigowych. 
„i dobrej krwi i nadaje radosne usposobienie”
Orkisz jest bogaty w mukopolisacharydy, o których wiadomo, że wspomagają funkcjonowanie krwi, wzmacniając układ odpornościowy.
Podejście św. Hildegardy do zdrowia opierało się w dużej mierze na starożytnym greckim systemie, który postrzegał ciało jako kontrolowane przez cztery „humory”: chłód ciała (żółta żółć), krew, flegma i melancholia (czarna żółć).
Jedną z tajemnic dobrego zdrowia, zdaniem św. Hildegardy, jest zdolność organizmu do wchłaniania lub równoważenia czarnej żółci. „Gdyby ludzie nie posiadali goryczy żółci i ciemności czarnej żółci, zawsze byliby zdrowi” - napisała.

„Zapewnia szczęśliwy umysł i radosnego ducha”
Neuroprzekaźniki są ważne w określaniu nastroju i aktywności umysłowej. Dwa ważne elementy budulcowe, fenyloalanina i tryptofan, są dobrze reprezentowane w profilu żywieniowym orkiszu.
Z fenyloalaniny wytwarzana jest dopamina oraz hormony: adrenalina i noradrenalina.
Tryptofan jest stymulantem do produkcji serotoniny, ważnej dla nastroju i czujności.

„Bez względu na to, jak jesz orkisz, czy to jako chleb, czy w innej żywności, jest on dobry i lekkostrawny”
Orkisz to wspaniały chleb ze Starego Świata o wspaniałym, słodkim i lekko orzechowym smaku. Nawet mąki orkiszowe z białego ziarna są zasadniczo mąkami pełnoziarnistymi. W przeciwieństwie do mąki pszennej, podstawowe elementy budulcowe i istotne składniki odżywcze orkiszu pozostają w ziarnie aż do momentu tuż przed mieleniem. Natomiast mąki z białej pszenicy muszą być „wzbogacone”. Duża część wartości odżywczych pszenicy jest tracona w procesie mielenia.

Kraj pochodzenia: POLSKA!
Waga: 700g (całe ziarna)

Produkty powiązane