KAKAO Criollo BIO (RAW), słodkie! (ziarno 250g) - CEREMONIALNE, z kontrolowanych upraw ekologicznych Powiększ do pełnego rozmiaru

KAKAO Criollo BIO (RAW), słodkie! (ziarno 250g) - CEREMONIALNE, z kontrolowanych upraw ekologicznych

Naturalne, niepoddane żadnej modyfikacji, obróbce chemicznej, termicznej itp, surowe ziarno kakaowca CRIOLLO. Pochodzi z kontrolowoanych upraw ekologicznych (BIO).
Jest to szlachetna odmiana regionalna o nazwie Criollo. Ziarna są bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i brakiem gorzkiego smaku. 

Więcej szczegółów

Naturalne, niepoddane żadnej modyfikacji, obróbce chemicznej, termicznej itp, surowe ziarno kakaowca CRIOLLO. Pochodzi z kontrolowoanych upraw ekologicznych (BIO).

Jest to szlachetna odmiana regionalna o nazwie Criollo. Ziarna są bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i brakiem gorzkiego smaku. Ziarna tej odmiany są rzadkie i stanowią jedynie 3-10% światowej produkcji kakao. Służą do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych.
DOSKONAŁE DO CEREMONII KAKAO!


Kakao to źródło wielu składników odżywczych. Ziarna kakaowca są również potężnym antyutleniaczem, chroniącym przed wolnymi rodnikami. Antyutleniacze zawarte w kakao, są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki.
Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone.

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, jest ono również źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ekstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.

Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.
Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. 

Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.


-------------------------------------------

Kakao w użyciu ceremonialnym

Od tysięcy lat ludzie uważają kakao za świętą roślinę z silnymi właściwościami uzdrawiania. Było ono  używane zarówno ze względu na szeroko rozumiane korzyści zdrowotne, jak i w uroczystych ceremoniach duchowych.

Kakao to potężny napój uzdrawiający serce, zwiększający przepływ krwi o 30-40% (przy dawce ceremonialnej). Zwiększa koncentrację, dzięki czemu medytacja, joga i praca terapeutyczna są łatwiejsze. Ułatwia nawiązywanie kontaktów z innymi ludźmi i w bliskim partnerstwie.
Wspiera rozwój duchowy i pomaga doświadczać odmiennych stanów świadomości. Otwiera serce!

Oto kilka sposobów na skorzystanie z kakao w sposób uroczysty/ceremonialny:
- zaparz napój, aby pomóc sobie w osobistej praktyce, takiej jak medytacja, joga, kirtan czy taniec;
- dodaj ekstra dawkę miłości do spotkań towarzyskich z napojem kakaowym;
- przygotuj własną ceremonię z przyjaciółmi lub uczniami.

Ziarna Criollo stosowane przez Majów są starożytną medycyną roślinną. Aktywują czakrę serca, pogłębiają świadomość i są mądrym nauczycielem. Mówi się nawet, że starożytni Majowie naładowali kakao Duchem, pozwalając na większe połączenie z kosmosem podczas ceremonii i medytacji. To połączenie ma ułatwić Duch Kakao lub Cacao Deva. 



Propozycja spożycia: całe ziarna - na surowo; zmiażdżone - jako wywar z chilli, kardamonem, vanilią, cukrem kokosowym; jako dodatek do dań, deserów itp.

Składniki: 100% Criollo Kakao (Theobroma cacao), całe ziarna

Bio - certyfikowany produkt ekologiczny.
Kraj pochodzenia:
 Peru
Waga: 250g (ziarno)

Produkty powiązane