TRIPHALA jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości, lub ekstrakt z tych owoców.
Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis): działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Kwaśny smak Amli związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i żywiołem ognia. Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20 razy więcej niż cytryna. Dzięki zawartym w Amli taninom, witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie ulega rozpadowi podczas długiego przechowywania.
Haritaki (Harada, Chebulic Myrobalan): Harada ma sześć ajurwedyjskich smaków, z przewagą gorzkiego, który związany jest z energia Vatta i żywiołem powietrza. Owoce, które zbierane są na wiosnę są bogatym źródłem tanin, aminokwasów i fruktozy. Zawiera także kwas sukcynytowy i sitosterol. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. Potwierdza to tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
Bibhitaki (Beheda, Bellirica Myrobalan): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Olej używany jest w Indiach do wyrobu mydła i służy także jako olej kuchenny w zastępstwie Ghee (masło z mleka bawolic). Słodko pachnący olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31% linoleinowy. Olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL ("dobry" cholesterol), a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
DZIAŁANIE preparatu:
- likwiduje zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy,
- odtruwa organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych,
- obniża podwyższone ciśnienie krwi i poprawia jej reologię,
- łagodzi pracę jelit przy zapaleniu oraz polepsza stan pacjentów z Diverticulosis (uchyłkowatość jelita grubego),
- skuteczna w zespole wrażliwego jelita i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
- znosi uporczywe biegunki i kurczowe bóle jelit,
- pomaga przy otłuszczeniu wątroby i serca,
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- pomaga oczyścić z toksyn wątrobę i krew,
- pomocna w wydalaniu kamieni z dróg moczowych,
- przyspiesza odbudowę nabłonka,
- zapobiega starzeniu się organizmu (szczególnie wzmacnia wzrok, włosy, jasność umysłu i głos),
- pomaga w zwalczaniu nadwagi,
- pomaga w zwalczaniu zapaleń oczu,
- pomaga w leczeniu tłuszczaków.
WSKAZANIA:
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- uporczywe biegunki
- zaparcia
- niestrawność i zgaga
- wzdęcia i gazy
- Zespół Jelita Drażliwego
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- uchyłkowatość jelita grubego
- otyłość i nadwaga
- osłabiona odporność
- nadciśnienie tętnicze
Przeciwwskazania: nie stosować u dzieci do 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
_____________________________________________________________________________
WŁAŚCIWOŚCI preparatu, w/g ajurwedy:
Rasa (smak): słodki, kwaśny, ostry, gorzki, cierpki
Virya (energia): zimna
Vipaka (rezultat potrawienny): słodki
Guna (cechy): lekka, sucha
Wpływ na dosze: VPK=
Dhatu (tkanki): działa odmładzająco na wszystkie tkanki
Srota (kanały): oczyszcza wszystkie kanały, zwłaszcza kanały wydalające
DZIAŁANIE:
Pacana – neutralizuje toksyny
Dipana – wzmaga apetyt
Rasayana – działa odmładzająco
Anulomana – działa lekko przeczyszczająco
Netrarogaghna – leczy choroby oczu
Pramehaghna – łagodzi objawy cukrzycy
WŁAŚCIWOŚCI BIOMEDYCZNE:
Działa przeczyszczająco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwutleniająco i antybakteryjnie. Zapobiega powstawaniu gazów jelitowych.
WSKAZANIA:
Układ trawienny
Stosowana profilaktycznie pozwala zapobiegać zaburzeniom układu trawienia. Zalecana w przypadku zaparć, wzdęć, bólów żołądka i niestrawności. Wspomaga leczenie wrzodów, stanów zapalnych i hemoroidów.
Układ oddechowy
Triphala działa udrażniająco na drogi oddechowe i wzmacnia płuca. Zalecana zwłaszcza w schorzeniach objawiających się kaszlem z bezbarwną lub białą flegmą. Łagodzi też nieżyt nosa, katar sienny i objawy zapalenia zatok.
Skóra
Triphala usuwa z krwi toksyny powodujące choroby skóry i stany zapalne dziąseł.
Oczy
Stosowana jako płyn do oczu zapobiega chorobom oraz stanom zapalnym oczu, spojówek i powiek.
Nadwaga
Pomaga zredukować nadmierną masę ciała i zachować właściwą wagę, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje apetyt.
STOSOWANIE Z INNYMI ZIOŁAMI:
Triphala stanowi jedną z podstawowych mieszanek stosowanych w ajurwedzie i często łączona jest z innymi ziołami.
DAWKOWANIE: pół do 1 łyżeczki (3-6g) dwa razy dziennie, z letnią wodą
UWAGI
Triphala jest jedną z najczęściej stosowanych mieszanek ziołowych w medycynie ajurwedyjskiej. Jej nazwa oznacza „trzy owoce”.
Jej lecznicze właściwości przypisuje się obecności pięciu, spośród sześciu smaków wyróżnianych w ajurwedzie.
Głęboko i trwale oczyszcza wszystkie tkanki organizmu. Działa lekko przeczyszczająco i dokładnie oczyszcza układ pokarmowy. Nie powoduje uzależnienia.
W przypadku problemów z trawienie można na noc rozpuścić jedną łyżeczkę triphali w zimnej wodzie i tak przygotowany napój spożyć zaraz po przebudzeniu.
Harmonia dosz i oczyszczanie organizmu odgrywają centralną rolę w naukach ajurwedyjskich i pomagają nam czuć się dobrze i zdrowo. Ajurweda zaleca obok ziołowych zabiegów ćwiczenia jogi, dietę i zabiegi oczyszczające Sattvic.
Produkt certyfikowany, BIO
Kraj pochodzenia: Indie
Pojemność: 100g