Bambus to naturalne roślinne źródło z krzemu, jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych, który nie tworzy się w organizmie samodzielnie, lecz dostarczamy go z zewnątrz, w pożywieniu. Istotne jest, iż zawartość krzemionki w zastosowanym ekstrakcie z bambusa jest niezwykle wysoka, ponieważ wynosi aż 75%. Młode pędy bambusa są bogate w wiele innych cennych składników takich jak: aminokwasy, minerały, sacharydy, białka, witaminy, ramnozę, tyrozynę, argininę czy flawonoidy.
Bambus naturalnie występuje w tropikalnej i subtropikalnej części Azji. Jest rośliną drewniejącą o pędach wzniesionych lub wspinających się i przewisających, o pokroju krzewiastym lub drzewiastym.
Roślina ta symbolizuje w Chinach długowieczność, a w Japonii – czystość. Bambus to jeden z najcenniejszych skarbów, jakie oferuje nam natura. Jest największym spośród roślin magazynem słonecznego światła. Żadna inna roślina nie posiada też tylu czynnych substancji.
Młode pędy bambusa są bogate w wiele cennych składników, takich jak krzemionka, aminokwasy, minerały, sacharydy, białka, witaminy, ramnoza, tyrozyna, argininina, czy flawonoidy. Ekstrakt z bambusa wzmaga redukcję tkanki tłuszczowej i poprawia budowę ciała. Zawiera substancje niezbędne do biosyntezy białek, co z kolei jest nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania naszych kości, hormonów i mięśni, a nawet układu odpornościowego.
Naturalny krzem organiczny
Bambus, to naturalne, roślinne źródło krzemu, jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych, który przywraca jędrność i elastyczność włóknom kolagenowym i elastylowym, zapobiegając uszkodzeniom tkanki kostnej i chrzęstnej.
Zawartość krzemu jest w bambusie niezwykle wysoka, bo wynosi ponad 75 %. Pierwiastek ten nie tworzy się w organizmie samodzielnie, dostarczamy go z zewnątrz, w pożywieniu. Krzem z bambusa jest najlepiej przyswajalną spośród postaci krzemu występujących w naturze.
Uelastycznia on i stabilizuje stawy, wzmacnia strukturę włosów i paznokci. Razem z wapniem i witaminą D utwardza kości. Nawadnia skórę, dzięki czemu staje się ona gładka, jędrna i aksamitna. Krzem sprawia też, że ścięgna i tkanka łączna stają się bardziej elastyczne i napięte. Wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko zachorowania na arteriosklerozę. Badania wykazują, że osoby cierpiące na tę przypadłość mają w organizmie aż o 14 razy mniej tego pierwiastka niż ludzie o zdrowych naczyniach krwionośnych.
Bambus posiada właściwości odtruwające i chroniące komórki, a także działanie uodparniające.
W chińskich kronikach pochodzących z czasów panowania dynastii Ming opisano bambus następująco: "jest słodki, chłodzący, gasi pragnienie, wyrównuje płyny ustrojowe, uzupełnia Qi i powinien być jedzony codziennie".
W trosce o zdrowie naszych klientów, produkty przez nas wytwarzane poddawane są regularnym badaniom w niezależnym akredytowanym laboratorium, w celu zapewnienia i utrzymania najwyższej jakości.
Sposób użycia: 1 kapsułka 1 raz dziennie.
Opakowanie: 90 kapsułek
Ekstrakt z bambusa (Bambusa vulgaris Schrad.) standaryzowany na 75% naturalnie występującej krzemionki, otoczka kapsułki (substancja wypełniająca: hydroksypropylometyloceluloza).