BIO KURKUMA + BIO PIEPRZ CZARNY - 550 mg (kapsułki 100 szt) Powiększ do pełnego rozmiaru

BIO KURKUMA + BIO PIEPRZ CZARNY - 550 mg (kapsułki 100 szt)

Kurkuma słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę)Jest pomocna w leczeniu choroby Alzheimera, udaru mózgu i może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów oraz boreliozy.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne 

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 7

37,00 zł

BIO KURKUMA (Curcuma longa) + BIO PIEPRZ CZARNY (Piper nigrum)
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne 

Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem.
Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę)

Głównym składnikiem, któremu zawdzięczamy tak wiele, to zawarta w niej kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wiele badań dowodzi, że ten polifenol ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatny w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów - raka skóry, płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.


Kolejnym bardzo ważnym składnikiem kurkumy to olejek eteryczny - tumeron, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych: przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu, pobudzanie nerwowe komórek macierzystych do namnażania.
Stymuluje on system immunologiczny do niszczenia białek, których złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych w pewnych obszarach w mózgu, wywołując u chorych zaburzenia pamięci i osobowości. Złogi te odpowiedzialne są także za obumieranie neuronów. Jest pomocna w leczeniu choroby Alzheimera czy udaru mózgu.
Wspaniale sprawdza się w leczeniu i łagodzeniu objawów Boreliozy i Neuroboreliozy.


Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne (m.in. na H. pylori, która odpowiada za wrzody żołądka) i rozkurczająco.
Kurkumina obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, łagodzi uszkodzenia nerek i poprawia gojenie ran.

Badania wykazały także korzystny wpływ kurkumy przy leczeniu zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek, jaskry, retinopatii niedokrwienne.

Pieprz czarny wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Charakterystyczny ostry smak pieprzu jest, obok aromatu, drugim ważnym komponentem stanowiącym o jego jakości. Ostry smak pieprzu powoduje piperyna, występująca w ilości 5–9% w owocach pieprzu czarnego.
Podstawową funkcją piperyny jest zwiększanie wchłaniania m. in. selenu, witaminy B i beta-karotenu oraz ułatwianie absorpcji koenzymu Q10. Piperyna pomaga złagodzić ból, zwiększa produkcję enzymów trawiennych, redukuje produkcję kwasów i zmniejsza możliwość powstania wrzodów żołądka.

Dodatek pieprzu podnosi wartość smakową i zapachową produktu, zwiększa jego wartość odżywczą, a także trwałość, ze względu na zawartość związków fenolowych działających silnie przeciwutleniająco.

Sposób spożycia: 1 kapsułka 2x dziennie

Suplement diety.
Uwagi i zalecenia: suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia: Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.

Opakowanie zawiera 50 sugerowanych porcji. Zawartość składnika w dziennej porcji produktu: kurkuma ekstrakt 400 mg.


Bio - certyfikowane produkty ekologiczne 
Składniki (1 kaps.):
 440 mg Bio kurkuma (Curcuma longa), 110 mg Bio pieprz czarny (Piper nigrum), substancja żelująca: celuloza (składnik otoczki).

Opakowanie: 100 kapsułek
Kraj pochodzenia: Indie/Sri Lanka

Produkty powiązane