EKO Kiełki - CZOSNEK (certyfikowane), 5g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO Kiełki - CZOSNEK (certyfikowane), 5g

CZOSNEK - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 5g (firmy Bavicchi)
Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk, dlatego wykorzystuje się go w celu leczenia wielu chorób. Znakomicie podnosi odporność organizmu.
Kiełki zawierają witaminy A, B, C, E oraz sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, siarkę i magnez. Zawierają także składniki o działaniu antynowotworowym i przeciwgrzybicznym.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 1

7,90 zł

CZOSNEK - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 5g (firmy Bavicchi)
Nazwa botaniczna: Allium Tuberosum

Kiełki czosnku, podobnie jak spokrewnionej z nim cebuli, rosną dość wolno. Jednak warto wykazać się cierpliwością, ponieważ ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek jest znany jako naturalny antybiotyk, dlatego wykorzystuje się go w celu przyspieszenia leczenia wielu chorób, m.in. grypy i dróg oddechowych. Znakomicie podnosi też odporność organizmu.
W kiełkach czosnku znajdziemy skumulowane witaminy A, B, C, E oraz sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, siarkę i magnez.
Zawierają także składniki o działaniu antynowotworowym i przeciwgrzybicznym.

Są bardzo łatwe do strawienia ze względu na obecność produkowanego w fazie kiełkowania chlorofilu. Działa on dodatkowo jako naturalny odświeżacz oddechu.

Konsumpcja pączków czosnku w stanie surowym pozwala organizmowi w pełni przyswoić aminokwasy, enzymy, witaminy i minerały wspomagające proces odnowy komórek. Można je też chwilę podgotować.

Pędy zaczynają kiełkować po tygodniu, ale do pełnego kiełkowania musi minąć około 2 tygodnie. Aby ułatwić i przyspieszyć wzrost, zaleca się umieszczenie nasion w ciepłym miejscu w wodzie w pierwszych dwóch dniach kiełkowania. 

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.

Przed spożyciem należy je umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 5g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 10-14 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO

Produkty powiązane