GROSZEK - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 400g (firmy Bavicchi)
Nazwa botaniczna: Pisum Sativum
Kiełki grochu są bardzo bogate w białka, węglowodany, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy A, C, B, D, E i kwas foliowy.
Wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Działają na niego pobudzająco, szczególnie na układ pokarmowy.
Pędy grochu są słodkie i chrupiące.
Przed zjedzeniem można je również przez krótką chwile podgotować na parze. Nie należy jednak przesadzać z czasem gotowania, żeby uniknąć utraty enzymów i witamin. Ta prosta technika poprawia smak i zapewnia lepszą przyswajalność kiełków.
Najbardziej odpowiednim i szybkim sposobem otrzymywania tych pędów będzie worek do kiełków, ale rosną doskonale nawet na tacach. Czas kiełkowania wynosi 2-3 dni.
------------------------
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową.
Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać
Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.
Przed spożyciem należy je umyć.
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.
------------------------
Waga opakowania: 400g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 2-3 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO