EKO Kiełki - ORKISZ (certyfikowane), 80g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO Kiełki - ORKISZ (certyfikowane), 80g

ORKISZ - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 80g (firmy Bavicchi)
Dzięki bogactwu cennych składników, orkisz wpływa zbawiennie na organizm: wzmacnia ciało, wpływa na poprawę krążenia krwi i pracę serca, zapobiega powstaniu kamieni żółciowych, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Kiełki orkiszu są znakomitą alternatywą dla osób uczulonych na pszenicę.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 10

7,90 zł

ORKISZ - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 80g (firmy Bavicchi)
Nazwa botaniczna: Triticum spelta

Orkisz był powszechnie uprawianym w dawnych czasach podgatunkiem pszenicy. Znany był już w okresie neolitu i epoce brązu (8000-3000 p.n.e.). Obecnie wraca do łask. 

Kiełki orkiszu zawierają licznwe składniki mineralne m.in. takie jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, witaminy: A, z grupy B, E, D, a także błonnik, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki bogactwu zawartości tych wszystkich składników orkisz wpływa zbawiennie na organizm: wzmacnia ciało, wpływa na poprawę krążenia krwi i pracę serca, zapobiega powstaniu kamieni żółciowych, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Orkisz poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. 

Z ziaren orkiszu wyrasta trawa o doskonałych właściwościach odżywczych. Podobnie jak inne zboża, cięta i wyciskana trawa wytwarza intensywnie zielony sok. W przeciwieństwie do innych zbóż, smak soku z trawy orkiszowej jest bardzo słodki i dlatego można go zaproponować tym, którzy po raz pierwszy próbują soku z młodych zbóż. 

Kiełki orkiszu są znakomitą alternatywą dla osób uczulonych na pszenicę.

Z nasion można wyhodować równiez TRAWĘ ORKISZOWĄ (na sok witalny lub dla zwierząt). Należy rozprowadzić nasiona równomiernie na ziemi lub zestawie do kiełkowania i codziennie podlewać, aż liście osiągną co najmniej 20 cm wysokości. 

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.

Przed spożyciem należy je umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 80g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 3-5 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO

Produkty powiązane