EKO Kiełki - SOJA (certyfikowane), 90g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO Kiełki - SOJA (certyfikowane), 90g

SOJA - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 90g (firmy Bavicchi)
Kiełki te zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Zawierają również lecytynę, fitoestrogeny, błonnik, białko.

Smak: delikatne, lekko chrupiące

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 10

7,90 zł

SOJA - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 90g (firmy Bavicchi)
Nazwa botaniczna: Glycine max

Kiełki te zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Zawierają również lecytynę, fitoestrogeny, błonnik, białko.
Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy.
Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy.

Smak: delikatne, lekko chrupiące.
Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu (w wodzie lub na parze), co znacznie ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak.

Soja należy do dużych nasion, które wymagają dłuższego okresu namaczania w wodzie (nawet 24 godziny, a przy zmianie wody 12 godzin). Aby aktywować proces kiełkowania, nasiona wymagają dużej ilości wody, zwłaszcza w pierwszych dniach. Zimą powinny to być co najmniej 3-4 szklanki wody dziennie, latem nawet 4-6 szklanek. 
Warto podlewać kiełki ostrożnie, szczególnie w pierwszych dniach wzrostu w których powstają pędy, ponieważ są one bardzo delikatne i łatwo się łamią. 

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.

Przed spożyciem należy je umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 90g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 4-6 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO

Produkty powiązane