EKO Kiełki - RZODKIEWKA CHINA ROSE (certyfikowane), 20g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO Kiełki - RZODKIEWKA CHINA ROSE (certyfikowane), 20g

RZODKIEWKA CHINA ROSE - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 20g (firmy TORAF)
Spożywane regularnie wspierają system odpornościowy, przyspieszają przemianę materii, wspomagają pracę tarczycy oraz mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. 
Kiełki te są pyszne i pikantne, o ostrym smaku rzodkiewki. 

Więcej szczegółów

RZODKIEWKA CHINA ROSE - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 20g (firmy TORAF)
Nazwa botaniczna: Raphanus sativus

Kiełki rzodkiewki China Rose to ciekawy, pikantny dodatek do wielu potraw. Ich różowe łodyżki i intensywnie zielone listki ładnie komponują się kolorystycznie w sałatkach.
Kiełki rzodkiewki charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C wśród wszystkich kiełków oraz wyjątkowo wysoką zawartością żelaza i fosforu. Są też bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu i siarki.
Spożywane regularnie wspierają system odpornościowy, przyspieszają przemianę materii, wspomagają pracę tarczycy oraz mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Polecane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie i przeziębieniu. Podczas choroby usuwają śluz z dróg oddechowych, a więc są idealne w celu przezwyciężenia przeziębienia, zatok, zapalenie oskrzeli, kokluszu i astmy.

Pozytywnie wpływają na serce, pracę mózgu, chronią przed wieloma chorobami, odmładzają i przyśpieszają spalenie tłuszczu.

Pomagają na problemy dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek.
Mają działanie antyseptyczne. Pobudzają apetyt.


Kiełki te są pyszne i pikantne, o ostrym smaku rzodkiewki. 
Rzodkiewka ta jest nieco cieplejsze niż rzodkiewka zwykła.

Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion czerwonej rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.
W promieniach pędów rzodkiewki powstają jasnobiałe włosy, których nie należy mylić z pleśnią.

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Jak wysiewać

Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.

Przed spożyciem należy je umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Waga opakowania: 20g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 4-6 dniach

Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO

Produkty powiązane