KIEŁKOWNICA POZIOMOWA (gliniana!), TERRA (klasyczna) Powiększ do pełnego rozmiaru

KIEŁKOWNICA POZIOMOWA (gliniana!), TERRA (klasyczna)

KIEŁKOWNICA POZIOMA, wykonana z wypalanej gliny - TERRA (firmy Bavicchi)

Kiełkownica Terra została stworzona przy wykorzystaniu 
toskańskiej gliny. Jest duża i praktyczna, pozwala na wyhodowanie dużych ilości kiełków na raz. Pozwala stworzyć środowisko, w którym nasiona wspaniale kiełkują. Dzięki swojej porowatości gwarantuje stałe dostarczanie im wilgoci. 

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 1

141,90 zł

KIEŁKOWNICA POZIOMA, wykonana z wypalanej gliny - TERRA (firmy Bavicchi)

Kiełkownica Terra została stworzona przy wykorzystaniu naturalnie występującego, lokalnego surowca: toskańskiej gliny. 
To doskonałe rzemiosło, kwintesencja stylu i przykład czerpania z natury tego, co najlepsze.

Kiełkownica jest duża i praktyczna, pozwala na wyhodowanie dużych ilości kiełków na raz.
Pozwala stworzyć środowisko, w którym nasiona wspaniale kiełkują. Dzięki swojej porowatości gwarantuje stałe dostarczanie im wilgoci. 

Posiada funkcję dzień / noc: można regulować ilość światła dostarczanego roślinom.
Poza tym separatory pomiędzy poziomami zapewniają dobrą cyrkulację powietrza, co pozwala uniknąć problemu pleśni. 
Kiełkownica Terra posiada 4 półki. Trzy górne tacki posiadają otwory umożliwiające skuteczne odprowadzanie wody, natomiast dolna półka stanowi zasobnik zbierający jej nadmiar. 
Kiełkownica jest bardzo stylowa, może być ozdobą każdego domu.
Dzięki niej można stale podziwiać siłę tkwiącą w roślinach!

------------------------

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Jak wysiewać

Rozsypując nasiona, upewnij się, że są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.

Przed spożyciem należy kiełki umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Wysokość: 21,5cm
Średnica w przekroju: 17cm
Waga: 3,3kg
Liczba tacek: 3 + 1 dolna podstawka na wodę 
Materiał: toskańska glina, wypalana

Produkty powiązane