KIEŁKOWNICA SŁOIKOWA / Słoik do Kiełkowania GEO (komplet ze stojakiem) Powiększ do pełnego rozmiaru

KIEŁKOWNICA SŁOIKOWA / Słoik do Kiełkowania GEO (komplet ze stojakiem)

KIEŁKOWNICA SŁOIKOWA / Słoik do Kiełkowania GEO, wykonany ze szkła i stali nierdzewnej (firmy Bavicchi)

Metoda kiełkowania w słoiku to szybki, praktyczny i ekonomiczny sposób na własne smaczne i pożywne kiełki. Gotowe w ciągu zaledwie kilku dni i to we własnym domu.
Słoik nadaje się do prawie wszystkich rodzajów nasion, z wyjątkiem nasion śluzowatych. 

Więcej szczegółów

KIEŁKOWNICA SŁOIKOWA / Słoik do Kiełkowania GEO, wykonany ze szkła i stali nierdzewnej (firmy Bavicchi)

Słoik na kiełki GEO pozwoli każdemu łatwo wejść w fascynujący świat kiełkowania!

Metoda kiełkowania w słoiku to szybki, praktyczny i ekonomiczny sposób na własne smaczne i pożywne kiełki. Gotowe w ciągu zaledwie kilku dni i to we własnym domu.
Metoda kiełkowania słoikowa jest dla niektórych osób lepsza, tańsza, bardziej wydajna, higieniczniiejsza i nie wymaga dużo pracy.

Słoik nadaje się do prawie wszystkich rodzajów nasion, z wyjątkiem nasion śluzowatych. 

Kupując słoik do kiełkowania GEO otrzymujesz:
- słoik wykonany ze szkła oraz przykręcane wieczko z metalową siatką ze stali nierdzewnej,

- stojak ze stali nierdzewnej oraz ceramiczną podstawę w komplecie,
- ZERO PLASTIKU!

Bardzo ładnie prezentujący się zestaw. Elegancja w czystej formie. Wygodny dostęp do wykiełkowanych nasion. 

------------------------

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

W jaki sposób kiełkować nasiona w słoiku?

Pierwszego dnia umieść nasiona w słoiku, zalej dużą ilością wody i pozostaw na 8 godzin. Następnie dokładnie wypłucz nasiona, odwróć słoik do góry dnem i potrząśnij nim kilkukrotnie, aby uniknąć stagnacji wody na dnie.

Umieść słoik na metalowym wsporniku na ceramicznej podstawie; to spowoduje, że cały nadmiar wody spłynie na podstawę.

------------------------

Wymiary: 14.50 x 14.50 x 15.50cm
Waga: 1kg
Objętość: ok. 830/850ml
Materiał: szkło i stal nierdzewna

Produkty powiązane