EKO Kiełki - WIESIOŁEK (certyfikowane), 30g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO Kiełki - WIESIOŁEK (certyfikowane), 30g

WIESIOŁEK - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki, 30g (firmy DARY NATURY)
Mają łagodny, neutralny smak, dzięki czemu pasują do wszystkich przekąsek i dań. 
Młode roślinki obfitują w witaminy z grupy B, są też źródłem witaminy C oraz najważniejszych makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 7

1,90 zł

WIESIOŁEK - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki, 30g (firmy DARY NATURY)

BIO kiełki wiesiołka mają łagodny, neutralny smak, dzięki czemu pasują do wszystkich przekąsek i dań. Zjada się je na surowo – na kanapkach, w sałatkach, surówkach, jako posypkę do twarożku, jogurtu, jajecznicy czy warzywnego smoothie.
Młode roślinki obfitują w witaminy z grupy B, są też źródłem witaminy C oraz najważniejszych makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku.

Ponieważ zawierają duże ilości błonnika, wspierają prawidłową pracę żołądka i jelit. Korzystnie oddziałują na funkcjonowanie wątroby, układu nerwowego i układu krwionośnego.
Obniżają poziom złego cholesterolu, likwidują zaparcia i wspomagają odchudzanie.

Kiełki wiesiołka zaleca się pozyskiwać w kiełkownicy lub w słoiku do kiełkowianiaNasiona namaczamy w letniej wodzie przez co najmniej 3-4 godziny. Następnie odlewamy wodę i przekładamy je do przygotowanego wcześniej naczynia. Uprawę należy przepłukiwać przegotowaną albo przefiltrowaną wodą 2 razy dziennie.  

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

------------------------

Waga opakowania: 30
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 2-3 dniach

Stosować w kiełkownicach klasycznychi słoikowych.

Produkty powiązane