EKO MIX NASION NA KIEŁKI "Andante" (certyfikowane) - DUŻE OPAKOWANIE 400g Powiększ do pełnego rozmiaru

EKO MIX NASION NA KIEŁKI "Andante" (certyfikowane) - DUŻE OPAKOWANIE 400g

KOZIERADKA - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 300g (firmy Bavicchi)
Intensywny i nieco ostry smak przypomina aromat orientalnych przypraw. Kozieradka jest bowiem jednym z głównych składników, które składają się na curry. Ma skład chemiczny bardzo podobny do oleju wątrobowego. 
Kiełki są bogate w witaminę E, fosfor, potas, magnez, siarkę i żelazo. 

Więcej szczegółów

KOZIERADKA - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 300g (firmy Bavicchi)
Kozieradka należy do rodziny Leguminosae.

Intensywny i nieco ostry smak przypomina aromat orientalnych przypraw. Kozieradka jest bowiem jednym z głównych składników, które składają się na curry. Ma skład chemiczny bardzo podobny do oleju wątrobowego. 

Kiełki są bogate w witaminę E, fosfor, potas, magnez, siarkę i żelazo. Znakomicie komponują się smakowo z innymi gatunkami, takimi jak lucerna i koniczyna. 

Kiełki mają intensywny, pikantny smak i zapach. Ze względu na to zaleca się spożywać je wymieszane z innymi gatunkami. Dodają wyrazistości wielu potrawom.

Kozieradka kiełkuje bardzo szybko, można ją spożywać już po 3-4 dniach. Jej intensywny i nieco ostry smak przypomina aromat orientalnych przypraw. 

------------------------

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,

- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Przed spożyciem należy je umyć. 
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

------------------------

Waga opakowania: 300g
Wstępne kiełkowanie: po 3-4 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych i słoikowych

Produkty powiązane