Herbata BIAŁA (Pai Mu Tan) - BIO (50g) Powiększ do pełnego rozmiaru

Herbata BIAŁA (Pai Mu Tan) - BIO (50g)

Ekologiczna! NAJZDROWSZA Z HERBAT, PRZECIW NOWOTWOROM, PRZECIW STARZENIU, CHRONI SERCE.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 5

15,90 zł

Herbata "Pai Mu Tan" pochodzi z Fujianu - wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Liście tej herbaty mają szarozielony kolor z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem.

Biała herbata to najdroższy, najrzadziej spotykany gatunek. Jego produkcja jest limitowana i odbywa się według starej, chińskiej, rygorystycznie przestrzeganej metody. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liści.


Herbata biała, podobnie jak herbata zielona, nie przechodzi procesu fermentacji. Dzięki temu zachowuje ona większość prozdrowotnych substancji obecnych w liściach, a co za tym idzie, jest jedną z najzdrowszych odmian herbat. 

Właściwości białej herbaty:
- napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy
- wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację
- białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera bardzo dużo związków antyoksodacyjnych i antymutagennych
- zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona (ochrona przed wczesnym starzeniem)
- biała herbata pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko choroby serca

Herbata Pai Mu Tan daje napar o przyjemnie słodkim, orzechowym zapachu. Smak zaskakuje kwaskowatą nutą, która przywodzi na myśl cytryny i pomarańcze. Czuć lekką, nieprzytłaczającą cierpkość i bardzo delikatną słodycz. Kolor naparu jest bladozielony.

Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczk herbaty na szklankę wody. Można parzyć na kilka sposobów:
- w temperaturze 90°c przez 1 minutę (pierwsze i drugie parzenie), później 3 minuty
- w temperaturze 85°c przez 3 minuty pierwsze parzenie, 4 minuty drugie parzenie, 5 minut trzecie parzenie
- w temperaturze 80°c przez 5 minut pierwsze parzenie, drugie 2 minuty, trzecie 3 minuty

BIO - produkt z certyfikowanej uprawy ekologicznej!
Kraj pochodzenia:
Chiny
Waga: 50g

Produkty powiązane