JEŻÓWKA WĄSKOLISTNA (Echinacea Angustifolia) KORZEŃ suszony - NA PRZEZIĘBIENIA I ODPORNOŚĆ (50g) Powiększ do pełnego rozmiaru

JEŻÓWKA WĄSKOLISTNA (Echinacea Angustifolia) KORZEŃ suszony - NA PRZEZIĘBIENIA I ODPORNOŚĆ (50g)

Jeżówka purpurowa KORZEŃ (Echinacea) - najbardziej cenione jest jej działanie immunostymulujące, tj. wzmacniające odporność (wywar z korzenia działa nieporównywalnie skuteczniej i szybciej niż echinacea ziele).

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 6

27,80 zł

Jeżówka wąskolistna KORZEŃ (Echinacea Angustifolia): 

- szybko likwiduje przeziębienie (wywar z korzenia działa nieporównywalnie skuteczniej i szybciej niż echinacea ziele). Zazwyczaj wystarcza już 3 filiżanki, aby poczuć wyrażną ulgę, a w większości przypadków, jeżeli wypije się je gdy tylko przeziębienie zaczyna "łapać"- całkowicie mija, lub w znacznym stopniu się cofa
- pobudza układ immunologiczny, przyspieszając leczenie
- wzmacnia naturalną odporność organizmu
- zewnętrznie w trądziku, opryszczce, łuszczycy i zainfekowanych urazach
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo
- wewnętrznie w chorobach skóry, infekcjach grzybiczych, czyrakach, pryszczach, wolno gojących się ranach, infekcjach górnych dróg oddechowych, a także pomocna w leczeniu infekcji w obrębie wszystkich układów w organizmie.
- bardzo pomocna w przypadku pierwszych symptomów "grypy żołądkowej".

Spożywając wywar z korzenia jeżówki podczas przeziębienia odczuwa się delikatne pieczenie w jamie ustnej ("pieprzne"). Gdy przeziębienie mija - pijąc ten sam wywar nie odczuwa się, bądź prawie nie odczuwa tego "pieprznego" smaku.


Właściwości lecznicze Jeżówki odkryli Indianie. Stosowali ją w leczeniu trudno gojących się ran odniesionych na polowaniach, oparzeń, kaszlu, bólu zęba, gardła i głowy, przeziębień, odry, rzeżączki, powiększenia migdałów oraz jako antidotum w przypadkach ukąszenia przez węża, owady lub innych zatruć.
Najbardziej cenione jest jej działanie immunostymulujące, tj. wzmacniające odporność. Pobudza też wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, przyspiesza metabolizm i procesy regeneracyjne.

Zaleca się ją w schorzeniach przewodu pokarmowego, nawracających infekcjach dróg moczowych i pęcherza, stanach zapalnych dróg żółciowych, zapaleniu stawów. Pomocna bywa przy zapaleniu oskrzeli i ucha środkowego.
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie jeżówki w leczeniu opryszczki, egzemy, atopowego zapalenia skóry, oparzeń, ran i owrzodzeń podudzi.

Jeżówka purpurowa najlepiej sprawdza się w działaniu profilaktycznym - zanim dopadnie nas przeziębienie lub grypa. U pacjentów podatnych na choroby górnych dróg oddechowych przyjmowanie jeżówki przez 8 tygodni zmniejszyło ich ryzyko o 35 proc. Badania potwierdzają, że jeżówka działa również wtedy, gdy choroby już się rozwiną i towarzyszy im ból, katar oraz gorączka. Łagodzi wtedy przykre objawy i skraca czas infekcji.

Zewnętrznie stosuje się ją do leczenia ran, owrzodzeń, oparzeń, odleżyn, żylaków. A także uporczywych egzem, łuszczycy, ospy, półpaśca, różyczki i chorób grzybiczych. Łagodzi stany zapalne pochwy.

Echinacea jest szczególnie polecana dzieciom w wieku szkolnym, u których - w pierwszych latach nauki - obserwuje się zjawisko silnego stresu związanego ze szkolną edukacją. A to z kolei prowadzi do spadku odporności organizmu. Zjawisko to nosi nazwę psychoimmunitetu. Objawami takiego stanu mogą być m.in.: ból głowy, dreszcze, biegunka, moczenie nocne, ogólne rozbicie. W takiej sytuacji pomocna okazuje się nalewka lub sok z jeżówki. Zaaplikowanie dziecku przez 3-4 dni 10-15 kropli preparatu co 2-4 godziny przywraca odporność.

Jeżówka zapobiega degeneracji kolagenu na skutek działania wolnych rodników - chroni skórę przed starzeniem się na skutek promieniowania UV, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Stymulując syntezę kolagenu w głębszych warstwach skóry, jest skuteczniejsza niż kremy z kwasem hialuronowym, które działają na powierzchni, chroniąc cerę przed utratą wody. Zapewnia elastyczność skóry, co jest szczególnie istotne w przypadku cery suchej.

 

Stosowanie:
Jedną płaską łyżeczkę suszonego korzenia na jedną szklankę wody (200ml) gotować około 5 minut. Po przecedzeniu będzie to mniej więcej filiżanka wywaru. Przy przeziębieniu pić 3 x po jednej bardzo ciepłej filiżance.
Najlepsze efekty uzyskuje się rozpoczynając picie gdy tylko zaczyna się przeziębienie. Bardzo często wystarczą już tylko 3 filiżanki aby przeziębienie ustąpiło lub cofnęło. W pozostałych przypadkach pić od 1 do 3 filiżanek na dobę. Czas ciągłego stosowania nie powinien przekraczać 2 tygodni- potem musi nastąpić przerwa 3 tygodniowa. Jednak jeżeli przeziębienia często powtarzają proponujemy zrobić badanie na poziom sodu, potasu i żelaza. Ich poziom w pobliżu minimum normy jest wystarczą przyczyną by bardzo często "łapać" przeziębienia. Napar z jeżówki powinni pić wszyscy, którzy miewają nawroty przeziębień w krótkim czasie.

Przeciwwskazania: nie stosować u ludzi z przeszczepami ze względu na bardzo silne wzmacnianie układu odpornościowego (ryzyko odrzucenia przeszczepu) oraz przy cukrzycy, gruźlicy, białaczce, stwardnieniu rozsianym, AIDS, a także w czasie ciąży. Nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami.

Kraj pochodzenia: Niemcy
Waga: 50g

Produkty powiązane