BAMBUS - liście pocięte (60g) Powiększ do pełnego rozmiaru

BAMBUS - liście pocięte (60g)

Bambus, to naturalne, roślinne źródło krzemu, jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych. Zawartość krzemu jest w bambusie niezwykle wysoka, bo wynosi ponad 75 %. Pierwiastek ten nie tworzy się w organizmie samodzielnie, dostarczamy go z zewnątrz, w pożywieniu. Krzem z bambusa jest najlepiej przyswajalną spośród postaci krzemu występujących w naturze.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 3

9,80 zł

Liście bambusa (Phyllostachys nigra) pocięte.
Stosowane od dawna w krajach Azjatyckich, jako naturalny, bezkofeinowy napój (charakteryzuje się lekko słodkim, orzeźwiającym smakiem).

Liście bambusa zawierają organiczny krzem.

Bambus naturalnie występuje w tropikalnej i subtropikalnej części Azji. Jest rośliną drewniejącą o pędach wzniesionych lub wspinających się i przewisających, o pokroju krzewiastym lub drzewiastym. 
Roślina ta symbolizuje w Chinach długowieczność, a w Japonii – czystość. Bambus to jeden z najcenniejszych skarbów, jakie oferuje nam natura. Jest największym spośród roślin magazynem słonecznego światła. Żadna inna roślina nie posiada też tylu czynnych substancji.

Młode pędy bambusa są bogate w wiele cennych składników, takich jak krzemionka, aminokwasy,  minerały, sacharydy, białka, witaminy, ramnoza, tyrozyna, argininina, czy flawonoidy. Ekstrakt z bambusa wzmaga redukcję tkanki tłuszczowej i poprawia budowę ciała. Zawiera substancje niezbędne do biosyntezy białek, co z kolei jest nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania naszych kości, hormonów i mięśni, a nawet układu odpornościowego.


Naturalny krzem organiczny
Bambus, to naturalne, roślinne źródło krzemu, jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych, który przywraca jędrność i elastyczność włóknom kolagenowym i elastylowym, zapobiegając uszkodzeniom tkanki kostnej i chrzęstnej.

Zawartość krzemu jest w bambusie niezwykle wysoka, bo wynosi ponad 75 %. Pierwiastek ten nie tworzy się w organizmie samodzielnie, dostarczamy go z zewnątrz, w pożywieniu. Krzem z bambusa jest najlepiej przyswajalną spośród postaci krzemu występujących w naturze.

Uelastycznia on i stabilizuje stawy, wzmacnia strukturę włosów i paznokci. Razem z wapniem i witaminą D utwardza kości. Nawadnia skórę, dzięki czemu staje się ona gładka, jędrna i aksamitna. Krzem sprawia też, że ścięgna i tkanka łączna stają się bardziej elastyczne i napięte. Wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko zachorowania na arteriosklerozę. Badania wykazują, że osoby cierpiące na tę przypadłość mają w organizmie aż o 14 razy mniej tego pierwiastka niż ludzie o zdrowych naczyniach krwionośnych.
Bambus posiada właściwości odtruwające i chroniące komórki, a także działanie uodparniające.

W chińskich kronikach pochodzących z czasów panowania dynastii Ming opisano bambus następująco: "jest słodki, chłodzący, gasi pragnienie, wyrównuje płyny ustrojowe, uzupełnia Qi i powinien być jedzony codziennie".

 

Sposób użycia: zaparzać jak inne zioła. Można również gotować parę minut.

Kraj pochodzenia: 
Chiny
Opakowanie: 60g

Produkty powiązane