ILEX GUAYUSA - liście (25g) Powiększ do pełnego rozmiaru

ILEX GUAYUSA - liście (25g)

Napar z suszonych liści guayusy spożywany był tradycyjnie przez Indian z plemienia Kichawa zamieszkujących Ekwador. Ich codziennym rytuałem było przygotowywanie napoju jeszcze przed świtem i spożywanie go przy ognisku z całą rodziną na rozpoczęcie dnia. Napój ten dodawał im siły i energii; cenili go również za działanie podnoszące czujność i koncentrację, a także przynoszące spokój i cierpliwość.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 3

17,90 zł

Ilex guayusa, czyli ostrokrzew gujański, pochodzi z Ekwadoru. Tam występuje najliczniej, ale spotkać go można również w Peru i w Kolumbii. To bliski krewny yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Podobnie jak on, zawiera w swoich liściach kofeinę i jest jednym z trzech świętych drzew kofeinowych (ang. caffeinated holly trees).

Ilex guayusa rośnie w dżungli amazońskiej położonej u podnóży Andów. Jego liście zawierają 2-4% kofeiny, a więc mniej więcej tyle, ile znajduje się w nasionach przeciętnej guarany. Obecna jest w nich również teobromina, kwas chlorogenowy i niewiarygodna ilość antyoksydantów, która jest dwukrotnie wyższa niż w zielonej herbacie.

Napar z suszonych liści guayusy spożywany był tradycyjnie przez Indian z plemienia Kichawa zamieszkujących Ekwador. Ich codziennym rytuałem było przygotowywanie napoju jeszcze przed świtem i spożywanie go przy ognisku z całą rodziną na rozpoczęcie dnia. Napój ten dodawał im siły i energii oraz obniżał głód. Indianie cenili go również za działanie podnoszące czujność i koncentrację, a także przynoszące spokój i cierpliwość, co było niezwykle przydatne podczas długich polowań.

Ilex guayusa spełniało rolę nie tylko funkcjonalną, ale także rytualną i magiczną. Indianie z Ekwadoru, Peru i Kolumbii pili napary z guayusy, aby prowokować wyraziste, prorocze sny, które były następnie wspólnie interpretowane przy ogniu i wykorzystywane w podejmowaniu codziennych decyzji. Napój ten był także spożywany przed ceremonią ayahuaski. Indianie wierzyli, że pomaga on oczyścić ciało i umysł przed przyjęciem tej potężnej rośliny oraz wzmacnia i wydłuża jej działanie.
Napary z guayusy obecne były także w tradycyjnej medycynie. Mieszkańcy Amazonii stosowali je, aby wzmocnić cały organizm, podnieść płodność i libido, poprawić trawienie i złagodzić dolegliwości żołądkowe.

Propozycja przyrządzania:
Napar: 2 łyżki surowca zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić.
Odwar: 2 łyżki liści gotować w pół litra wody na wolnym ogniu przez 10 minut. Popijać jak herbatę, można dosłodzić, np. miodem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Napary ziołowe - Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE, Zgodnie ze zwykłym zastosowaniem podobnego ekstraktu wodnego z suszonych liści Ilex paraguariensis w naparach ziołowych i suplementach żywnościowych.

Przeciwwskazania: Okres ciąży i karmienia piersią.
Ilex guayusa jest inhibitorem MAO, nie należy jej łączyć z lekami z grupy SSRI (np. Prozac).

Składniki: Ilex guayusa 100%. Surowiec najwyższej jakości.

W liściach guayusy zawarta jest wysoka ilość kofeiny (2-4%), inhibitorów MAO i polifenoli, a ponadto teobromina, l-teanina, kwas chlorogenowy i inne kwasy organiczne.

Kraj pochodzenia: Peru lub Ekwador (zależnie od dostawy)
Waga:
 25g

Produkty powiązane