Oman wielki (Inula helenium) wspomaga odkrztuszanie podczas kaszlu czy infekcji układu oddechowego, poprawia trawienie i wspiera organizm w walce z drobnoustrojami.
Oman znany i ceniony był już w starożytności. Uprawiano go w Europie i wykorzystywano do celów medycznych i kulinarnych. Rzymianie i Grecy stosowali go w problemach z trawieniem, popijając napar z korzenia podczas wielkich uczt. Korzeń omanu wykorzystywano także podczas przeziębienia i grypy ze względu na jego działanie wykrztuśne i napotne.
W czasach średniowiecznych popularne stało się dodawanie korzenia omanu do wina sporządzanego w celu poprawy trawienia. Korzeń nadawał winu nie tylko cechy lecznicze, ale też przyjemny aromat.
Korzeń omanu jest wciąż znany i ceniony we współczesnym zielarstwie. Wykorzystuje się go również w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.
DZIAŁANIE
Działa wykrztuśnie i ułatwia oddychanie podczas kaszlu oraz infekcji dróg oddechowych
Badania wykazały, że obecne w korzeniu omanu saponiny przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, a olejki eteryczne stymulują pracę nabłonka migawkowego dróg oddechowych i stymulują odkrztuszanie. Z kolei związek terpenowy, alantolaktan, działa antybakteryjnie.
Stymuluje trawienie
Korzeń omanu od wieków stosowany jest w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Napary i nalewki z omanu stymulują czynności trawienne, pobudzają wydzielanie enzymów i podnoszą apetyt za sprawą tzw. substancji gorzkich.
Wspiera organizm w walce z drobnoustrojami
Składniki bioaktywne korzenia omanu, zwłaszcza alantolaktan, wzmacniają odporność organizmu i pobudzają go do walki ze szkodliwymi pasożytami, grzybami i bakteriami.
Oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu i zanieczyszczeń.
Stosowanie:
Napar
1-2 łyżeczki suszonego korzenia zalać wrzącą wodą lub świeżo zagotowanym mlekiem i odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 20-30 minut. Wypijać 3 razy dziennie, w tym pierwszą porcję na czczo.
Odwar
1-2 łyżki suszonego korzenia zagotować w 2 szklankach wody i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
Nalewka
50g korzenia zalać 250 ml alkoholu 40%. Macerować minimum 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać 1-2 łyżeczki (5-10 ml) 3 razy dziennie po rozcieńczeniu w pół szklanki wody.
Proszek
Suszony korzeń omanu zmielić w młynku i spożywać 1-2 łyżeczki dziennie po wymieszaniu z wodą lub miodem jako prebiotyk, środek wspomagający trawienie i tonizujący podrażnione gardło.
Oman nie powinien być stosowany w ciąży.
Okazjonalnie może wywoływać alergie u osób, które są uczulone na rośliny z rodziny astrowatych (np. słonecznik).
Kraj pochodzenia: Polska
Waga: 100g (mielony)