Herbata CZARNA - TURECKA (100g) Powiększ do pełnego rozmiaru

Herbata CZARNA - TURECKA (100g)

Herbata czarna Turecka. Krótko zaparzony napar jest idealnie zrównoważony. Pachnie słodko, upajająco. Jego aromat kojarzy się ze świeżo upieczonymi ciastkami waniliowymi, a liście wyjęte z naparu pachną cynamonem i wilgotną korą. 
Smak naparu zdumiewa harmonią. Po ostygnięciu najlepiej czuć w nim słodkie nuty karmelowo-orzechowe, nieco gruszkowe, a może śliwkowe. 

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 8

13,00 zł

Herbata, po turecku „çay”, jest nieodłącznym elementem życia codziennego i kultury mieszkańców Turcji.
Turcy piją na co dzień herbatę czarną, którą sprowadzają ze Sri Lanki. Mocną i posłodzoną tradycyjnie dwoma kostkami cukru.
Spożywają ją w domach, na ulicach oraz w licznych herbaciarniach. Każdemu spotkaniu towarzyszy herbata. Podawana jest bezpłatnie w każdej restauracji po zakończeniu posiłku, a także w bankach, sklepach i miejscach usługowych.

Smak, aromat i barwa naparu
Herbata genialna w swojej prostocie. Na początek wystarczy 1 minuta parzenia, następnie 1,5 lub 2.

Krótko zaparzony napar jest idealnie zrównoważony. Pachnie słodko, upajająco. Jego aromat kojarzy się ze świeżo upieczonymi ciastkami waniliowymi, a liście wyjęte z naparu pachną cynamonem i wilgotną korą.
Smak naparu zdumiewa harmonią. Po ostygnięciu najlepiej czuć w nim słodkie nuty karmelowo-orzechowe, nieco gruszkowe, a może śliwkowe. Słodycz uzupełnia łagodna goryczka, a w tle rozbrzmiewa odrobina kwasowości.


Sposób przygotowania: 
1 łyżka na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)

1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia: świeżo zagotowana woda.
Długość parzenia: 1-2 minuty.

Liście można zalać dwa razy. 


Kraj pochodzenia:
Sri Lanka
Waga:
 100g (suszone liście)

Produkty powiązane