Kora LAPACHO (100g) Powiększ do pełnego rozmiaru

Kora LAPACHO (100g)

ZDROWOTNA HERBATA PRZECIWZAPALNA, PRZECIWBAKTERYJNA, RELAKSUJĄCA.  

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 6

9,50 zł

Lapacho, zwane także pau d'arco lub herbatą Inków, to wewnętrzna kora drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa), z której przygotowuje się wywar. 
Lapacho to drzewo lasaów Ameryki Południowej. Jego kora była stosowana do leczenia przeróżnych chorób i dolegliwości przez zamieszkujących te obszary Indian. Do tej pory jest powszechnie wykorzystywane w Ameryce Południowej, jednak rozgłos zyskała dzięki przypisywanym jej właściwościom antynowotworowym.

Lapacho na infekcje i nie tylko
Badania potwierdzają, że lapacho działa antybakteryjne, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i i przeciwzapalnie. Skutecznie zwalcza pasożyty i wspomaga trawienie. Pomaga także w skutecznym oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych składników, wspomagając tym samym pracę wątroby.
Kora lapacho wspiera działanie układu odpornościowego oraz krwionośnego, jest również naturalnym przeciwutleniaczem. Zawiera wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków jak żelazo, wapń, mangan, magnez, jod.

Zastosowanie wywaru (herbaty) z lapacho:
- wzmacnia odporność organizmu
- pomaga w zapobieganiu przeziębieniom i grypie
- przynosi ulgę w czasie ataków alergii, astmy
- wspomaga pracę jelit
- działa odprężająco
- może regulować pobudzenie w przypadku dzieci z ADHD
- redukuje bóle głowy, migreny
- wspomaga leczenie chorób nowotworowych
- wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne
- wspomaga zwalczanie pasożytów (Candida , grzybica)
- obniża poziom cukru we krwi
- działa detoksykacyjnie, oczyszcza organizm z toksyn
- pomaga leczyć zapalenie pęcherza moczowego i różne stany zapalne dróg rodnych u kobiet
- może być stosowana zewnętrznie na trudno gojące się rany i choroby skórne

Przeciwwskazania:
Lapacho nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby z niskim ciśnieniem mogą się czuć bardziej senne, ze względu na właściwości relaksujące kory.

Sposób spożycia:
Aby przygotować wywar z kory lapacho należy wsypać do gotującej się wody jedną łyżkę kory na każde 200 ml wody i gotować przez 10-15minut. Następnie odcedzić i używać jako esencję (czyli 1/3 lub 1/4 esencji lapacho na szklankę ciepłej/gorącej wody).
Smak: lekko drzewny, słodkawy, aromatyczna korkowa nuta, można osłodzić miodem, lub ksylitolem (słodzony bardzo smakuje dzieciom).

Kraj pochodzenia: Paragwaj
Waga: 100g

Produkty powiązane