Cuti cuti (Argyrochosma nivea, syn. Notholaena nive), to mała wieloletnia paproć, rosnąca w cienistych i wilgotnych miejscach lasów deszczowych (na wschodnich stokach Andów).
Źródła etnomedyczne wspominają o użyciu jej jako środka wykrztuśnego (wspomagającego odkrztuszanie), jako lekarstwa na łagodzenie poziomu cukru we krwi i wspomaganie metabolizmu. Cuti Cuti jest w ten sposób używane przez rdzenne społeczności Kolumbii, Ekwadoru, Peru, Wenezueli i Boliwii.
Na pewno warto wspomnieć o zapisach greckiego uzdrowiciela Dioscoridosa, autora traktatu De Materia Medica (40 - 90 A.D.) na temat stosowania Cuti Cuti jako leku na choroby klatki piersiowej (płuc, oskrzeli).
Cuti Cuti faktycznie wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. W jednym z badań okazało się, że obniża poziom glukozy we krwi lepiej niż podana insulina i prawie tak skutecznie jak gibenklamid (jeden z leków przeciwcukrzycowych). Według fitoterapeutów z Peru, cuti cuti pobudza regenerację trzustki i pomaga przywrócić jej zdolność do wytwarzania insuliny.
Cuti Cuti spożywane jako odwar ma właściwości regulujące procesy regeneracji komórek trzustki. Stosowane jest wspomagająco przy leczeniu cukrzycy (zwłaszcza typu 2) i w przewlekłych stanach zapalnych trzustki, łącznie z jej nowotworami.
Paproć ta miała jeszcze kilka innych zastosowań w tradycyjnym lecznictwie. Zalecano ją kobietom o nieregularnej miesiączce i podawano pacjentom podczas przeziębienia, grypy, a nawet malarii, aby zmniejszyć gorączkę. Cuti cuti pomagała także złagodzić kaszel i udrożnić drogi oddechowe, ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające.
Zawarte w roślinie śluzy wykazują skuteczne (także w kaszlu przewlekłym) działanie wykrztuśne, ma też działanie przeciwgorączkowe.
WSKAZANIA:
- zaburzenia funkcjonowania trzustki
- stany zapalne trzustki – również stany przewlekłe i nowotwory
- wysoki poziom cukru i cukrzyca - zwłaszcza typu 2
- zaburzenia metabolizmu
- nadwaga
- nieregularna menstruacja
- schorzenia dróg oddechowych, kaszel i kaszel przewlekły
- grypy i przeziębienia.
Stosowanie:
OFICJALNIE - do użytku zewnętrznego.
1 czubatą łyżkę ziela gotuj w 1 litrze wody przez 5-10 minut. Nie przecedzaj, tylko pozostaw na noc pod przykryciem. Rano wywar jest gotowy.
Standardowo używa się 1 filiżankę 3 razy dziennie.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Kraj pochodzenia: Peru
Waga: 50g