Kora Chinowca (naturalna CHININA) - pocięte kawałki (100g) - SILNY NATURALNY LEK Powiększ do pełnego rozmiaru

Kora Chinowca (naturalna CHININA) - pocięte kawałki (100g) - SILNY NATURALNY LEK

Kora Chinowca (Cinchona Pubescens) - zawiera chininę. 
Właściwości: przeciwarytmiczne, przeciwmalaryczne, przeciwpasożytnicze, przeciwpierwotniacze, przeciwskurczowe, gorzkie wspomagające trawienie, kardiotoniczne (tonizuje, równoważy, wzmacnia serce), środek przeciwbólowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, antyseptyczny, ściągający, pobudzający trawienie, przeciwgorączkowy.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 7

11,90 zł

Kora Chinowca (Cinchona Pubescens) - zawiera różne alkaloidy, zwłaszcza chininę i chinidynę. Do 70 - 80% wszystkich alkaloidów zawartych w korze Chinowca to chinina.

Może być pomocna w przypadku trudno wyleczalnych wirusów i chorób bakteryjno-wirusowo-grzybicznych (np pochodzących z patogenów chemtrails i/lub broni biologicznej).

Roślina ta jest od dawna stosowana w uzdrawianiu przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Stosuje się ją w leczeniu gorączki i szeregu innych chorób. Wykazano, że kora tego gatunku drzewa i kilku gatunków pokrewnych, zawiera chininę, skuteczny środek przeciwmalaryczny i przeciwgorączkowy.

Od połowy XVII do połowy XIX wieku kora chininy była stosowana w leczeniu malarii, a także gorączki, niestrawności, chorób jamy ustnej i gardła, a nawet raka. Obecnie chinina jest lekiem ziołowym na całym świecie, ale powody jej stosowania są różne w różnych krajach.
Na przykład w Ameryce Południowej kora chininy jest stosowana jako naturalne zioło na raka wątroby, gruczołów, krezki, śledziony i piersi. W Europie ziołolecznictwo stosuje się w leczeniu wypadania włosów, alkoholizmu, pobudzania apetytu, zaburzeń wątroby / śledziony / pęcherzyka żółciowego oraz skurczów nóg. W Stanach Zjednoczonych chinina jest stosowana jako środek wzmacniający i wspomagający trawienie, zmniejszający kołatanie serca i przywracający jego prawidłowe funkcjonowanie. Kora chininy w USA jest również używana do stymulowania trawienia i apetytu; na skurcze nóg, żylaki, hemoroidy, bóle głowy, przeziębienia, grypę, a także na wiele innych objawów lub stanów.

Kora Chinowca jest gorzkim, ściągającym, tonizującym ziołem, które obniża gorączkę, rozluźnia skurcze, działa przeciwmalarycznie i spowalnia pracę serca (alkaloid chinidyna).
Zaburzenia krwi i serca, które tradycyjnie były leczone tym ziołem leczniczym, to anemia, żylaki i nieregularne bicie serca (arytmia). 

Indyjscy naukowcy odkryli, że kora chinowca była skuteczna w leczeniu pospolitych bakterii: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Escherichia coli, ale nie hemolitycznej, Streptococcus ß i Pseudomonas aeruginosa. Skutecznie zabija też Candida albicans.

Główne zastosowania:
- na malarię
- jako gorzki środek wspomagający trawienie, stymulujący soki trawienne
- na nocne skurcze nóg
- przeciw pasożytom jelitowym i pierwotniakom
- na arytmię i inne choroby serca
- na trudno wyleczalne wirusy i choroby bakteryjno-wirusowo-grzybiczne (np pochodzące z patogenów chemtrails i/lub broni biologicznej).

Właściwości / działania udokumentowane przez badania: przeciwarytmiczne, przeciwmalaryczne, przeciwpasożytnicze, przeciwpierwotniacze, przeciwskurczowe, gorzkie wspomagające trawienie, kardiotoniczne (tonizuje, równoważy, wzmacnia serce).
Inne właściwości / działania udokumentowane tradycyjnym zastosowaniem: amebicyd, środek przeciwbólowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, antyseptyczny, ściągający, pobudzający trawienie, przeciwgorączkowy (obniża gorączkę), insektycyd, nerwowy (równoważy / uspokaja nerwy), neurasteniczny (zmniejsza ból nerwów).


Tradycyjne użycie
Najczęstszym sposobem starych kultur do przygotowania leku z kory Chinowca było zmielenie ok. 1-2 g wysuszonej kory na proszek, przygotowanie wywaru (gotowanie proszku), a następnie picie gorzkiej herbaty lub zmieszanie jej z winem lub innym alkoholem.

Tradycyjne przygotowanie: pół szklanki wywaru z kory 1-3 razy dziennie lub 1-2 ml nalewki (4:1) dwa razy dziennie.
W razie potrzeby można zastąpić 1 do 2 gramów sproszkowanej kory w tabletkach lub kapsułkach dziennie.

Kora chinowca jest bezpieczna, jeśli jest właściwie stosowana. Jednak w dużych ilościach może wywołać niekorzystne efekty. Objawy przedawkowania obejmują dzwonienie w uszach, ból głowy, nudności, biegunkę i zaburzenia widzenia. 
Kora Chinowca może spowolnić krzepnięcie krwi, więc istnieje obawa, że może zwiększyć ryzyko dodatkowego krwawienia podczas i po operacji. Przestań jej używać co najmniej 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem.
Nie używaj chininy w ciąży lub w okresie karmienia piersią.

Naturalne herbaty z kory przygotowywane w tradycyjny sposób mają długą historię stosowania bez skutków negatywnych. 

Przeciwwskazania: Kora chininowa zawiera naturalnie występujące alkaloidy chininowe. Nie przekraczaj podanych powyżej ilości naturalnego środka leczniczego z kory chininy, chyba że jesteś pod opieką i radą wykwalifikowanego lekarza, który jest zaznajomiony z ostrzeżeniami, skutkami ubocznymi i przeciwwskazaniami dotyczącymi wyższych terapeutycznych poziomów alkaloidów chininowych.
Interakcje leków: Może nasilać działanie leków rozrzedzających krew.


Waga: 100g

Produkty powiązane