Herbata z liści Karczocha BIO (certyfikowanego) - Cynara cardunculus
Karczoch to wieloletni oset pochodzący z południowej Europy, północnej Afryki i Wysp Kanaryjskich. W dawnych czasach był używany przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian, głównie jako środek wspomagający trawienie i do ochrony wątroby.
Właściwości prozdrowotne herbaty z karczocha:
- jest to napój bogaty w kwas foliowy, witaminy A, B1 i C oraz minerały, takie jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk i błonnik pokarmowy;
- pomaga chronić wątrobę i leczyć choroby pokrewne. Stymuluje pracę wątroby i produkcję żółci. Ogólnie rzecz biorąc, pomaga przy niewydolności wątroby. Może pomóc w walce z konsekwencjami alkoholizmu poprzez szybszą regenerację wątroby;
- ma działanie moczopędne, ułatwiając eliminację mocznika. Również jako środek moczopędny, herbata z karczochów jest wskazana jako jedna z najlepszych herbat odchudzających, pomagająca pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zapobiegająca zatrzymywaniu wody z moczem;
- zawiera nulinę, która jest ważna jako środek hipoglikemiczny, polecana diabetykom, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi;
- działa łagodnie i kojąco na żołądek, a nawet wspomaga odzyskanie apetytu. Zapewnia zdrowe bakterie dla żołądka i niezbędne składniki odżywcze. Może wyleczyć z nudności, bólów brzucha, zaparć, biegunki, wzdęć, a także jest naturalnym lekarstwem na zgagę;
- pomaga w zapobieganiu chorobom serca i udarom;
- eliminując toksyny z organizmu, herbata z karczochów nie tylko zapewni wszystkie wymienione powyżej korzyści, ale także zapewni czystą skórę.
Propozycja spożycia: łyżeczkę suszu zalać szklanką wrzątku. Zaparzać 5 minut.
Wyraźny, gorzkawy smak ziela leczniczego.
Niektórzy twierdzą, że ta herbata pobudza kubki smakowe do tego stopnia, że zaleca się, aby po niej nie próbować wina. Jego smak wydaje się zmieniony i słodszy.
BIO - certyfikowany produkt ekologiczny!
Kraj pochodzenia: Francja
Waga: 50g