PRAWOŚLAZ KORZEŃ (100g) - NA PŁUCA, GARDŁO, ŻOŁĄDEK Powiększ do pełnego rozmiaru

PRAWOŚLAZ KORZEŃ (100g) - NA PŁUCA, GARDŁO, ŻOŁĄDEK

KORZEŃ PRAWOŚLAZU (Althaea officinalis).
Podawany był na ukojenie i nawilżenie błon śluzowych dróg oddechowych, pokarmowych i moczowych, a także jako okład zewnętrzny. Zawiera naturalny śluz, który łagodzi i nawilża ból gardła, suchy kaszel, zgagę, objawy wrzodów żołądka, biegunkę i zaparcia.
Może być również stosowany zewnętrznie jako uspokajający okład na rany i oparzenia.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 6

10,70 zł

KORZEŃ PRAWOŚLAZU (Althaea officinalis) 

Zioło znane w starożytnych kulturach egipskich, arabskich, greckich i rzymskich, było używane nieprzerwanie przez co najmniej 2000 lat. W tradycyjnych praktykach ludowych podawany był na ukojenie i nawilżenie błon śluzowych dróg oddechowych, pokarmowych i moczowych, a także jako okład zewnętrzny.
Korzeń prawoślazu zawiera naturalny śluz, który łagodzi i nawilża ból gardła, suchy kaszel, zgagę, objawy wrzodów żołądka, biegunkę i zaparcia.
Może być również stosowany zewnętrznie jako uspokajający okład na rany i oparzenia.

Prawoślaz (korzeń) był gotowany i smażony z cebulą i masłem w arabskojęzycznych krajach Bliskiego Wschodu i Azji w czasach głodu lub nieurodzaju. Tak jak starożytni, my również możemy jeść wszystkie części tej rośliny. Nasiona, liście i kwiaty można umieścić w sałatce. Liście są smaczne gotowane na parze jak jarmuż lub kapusta włoska, a korzeń można ugotować, a następnie usmażyć. 
Starożytni Egipcjanie robili cukierki z korzenia prawoślazu i miodu.

Stosowanie tego zioła rozprzestrzeniło się z Grecji do Arabii i Indii, gdzie stało się ważnym ziołem w tradycji leczniczej Ajurwedy i Unani. W Ajurwedzie korzeń był używany do redukcji vata (typu suchego) i zwiększenia kapha (typu mokrego) i był uważany za energetycznie zimny, słodki w smaku i nawilżający.

Herbatę z liści i kwiatów prwoślazu ceni się jako doskonały środek do płukania gardła oraz zimny napar z korzenia, który łagodzi gardło. Korzenie zawierają większą ilość śluzu niż liście, dlatego każde z nich nadaje się do nieco innych preparatów i zastosowań. Liście są moczopędne i wykrztuśne i są używane do łagodzenia suchości płuc i łagodzenia dróg moczowych.
P
rawoślaz stymuluje „odruch witalny”, który instruuje organizm, aby nawilżył błony śluzowe.

Roślina prawoślazu znana jest od wieków jako naturalny środek o wielu zaletach. Korzenie tej rośliny są szczególnie bogate w przeciwutleniacze. Dzięki śluzowi korzeni, który po spożyciu pokrywa wyściółkę przewodu pokarmowego, herbata z korzenia prawoślazu może przynosić pewne korzyści w łagodzeniu rozstroju żołądka. Nic dziwnego, że starożytne cywilizacje, od starożytnych Greków po starożytnych Egipcjan, zarezerwowały dla tej rośliny specjalne miejsce w swoich apteczkach.

Stosowanie: przygotowanie herbaty z korzenia prawoślazu nie różni się od zwykłej filiżanki typowej herbaty ziołowej. Łyżkę suszonych korzeni zalej gorącą wodą. Pozwól mu się parzyć przez maksymalnie 10 minut (pamiętaj, że dłuższe parzenie spowoduje większą lepkość). Gdy herbata nabierze złocistego odcienia, usuń korzenie za pomocą sitka i ciesz się smakiem! Sugerujemy dodać miód do smaku.

Kraj pochodzenia: Polska 
Waga: 100g (rozdrobniony korzeń)

Produkty powiązane