KAKAO BIO (mielone 200g) Powiększ do pełnego rozmiaru

KAKAO BIO (mielone 200g)

BIO KAKAO ZIARNA MIELONE (Theobroma cacao L.)
Kakao to źródło wielu składników odżywczych. Jest również źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ekstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina wywołuje uczucie podekscytowania.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 8

20,21 zł

Obniżka!

-6%

21,50 zł

BIO KAKAO ZIARNA MIELONE (Theobroma cacao L.)

Kakao to źródło wielu składników odżywczych. Ziarna kakaowca są również potężnym antyutleniaczem, chroniącym przed wolnymi rodnikami. Antyutleniacze zawarte w kakao, są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki.
Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone.

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, jest ono również źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ekstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.

Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.
Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. 

Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

Składniki: 100 % Bio kakao (Theobroma cacao L.ziarna mielone.


Bio - certyfikowany produkt ekologiczny.
Kraj pochodzenia:
 Peru
Waga: 200g (mielone)

Produkty powiązane