RZEŻUCHA - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 350g (firmy Bavicchi)
Nazwa botaniczna: Lepidium Sativum
Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny zapach i pikantny smak. Ze względu na bogate wartości odżywcze ich spożycie poleca się szczególnie w okresach, kiedy trudno o pełnowartościowa warzywa. Wspomagają odporność organizmu.
Zasłużenie znalazły zastosowanie w wielu kuracjach oczyszczających i odchudzających.
Pędy rzeżuchy są szczególnie bogate w witaminy A, B, C i D. Ponadto zawierają żelazo, fosfor, wapń, potas i jod. Jod w łatwoprzyswajanlej postaci wspomaga leczenie i profilaktykę schorzeń tarczycy.
Kiełki rzeżuchy dostarczają organizmowi również naturalną siarkę. Jej odpowiednia ilość w ogranizmie zapobiega powstawaniu trądziku, wypadaniu włosów i łamliwośći paznokci.
Najlepiej jeść je na surowo, gotowanie pozbawia ją znacznej ilości wartościowych składników.
Kiełki rzeżuchy będą świetnym uzupełnieniem niemal każdej sałatki, dodadzą smaku kanapce, twarożkowi, jajecznicy czy omletowi.
W wielu potrawach mogą zastąpić posiekaną natkę pietruszki czy koperek, jednak ze względu na ostry posmak lepiej dodawać je z umiarem.
Nasiona rzeżuchy wystarczy wysiać w płaskim pojemniczku wyłożonym wilgotną watą, ligniną gazą lub papierem higienicznym. Co 4 dni należy dosiewać ziaren. Obficie podlewane już po 3-4 dniach nadają się do spożycia. Aby w pełni móc cieszyć się smakiem świeżych kiełków należy ściąć je przed upływem 9 dni, gdyż póżniej zakwitają i nabierają goryczy.
------------------------
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową.
Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać
Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone. Uwzglednij, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ trochę częstotliwość nawadniania.
Przed spożyciem należy je umyć.
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.
------------------------
Waga opakowania: 350g
Śluzowate: Nie
Wstępne kiełkowanie: po 3-4 dniach
Stosować w kiełkownicach klasycznych oraz sloiku GEO