Kminek, silnie aromatyczny, należy do rodziny pietruszki lub rodziny Umbelliferae - to duża rodzina roślin, która obejmuje również koperek, anyż, koper włoski, kumin.
W tradycyjnej kuchni europejskiej ziarno kminku jest jedną z najbardziej popularnych przypraw.
Poprawia trawienie, przyswajanie pokarmu, łaknienie. Łagodzi wzdęcia, zgagę i niestrawność.
Nasiona kminku są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. 100 g nasion dostarcza 38 g błonnika, 100% zalecanego dziennego spożycia.
Kminek zawiera korzystne dla zdrowia olejki eteryczne. Głównymi lotnymi związkami są karwon, limonen, karveol, pinen, aldehyd kumunowy, furfural i tujon. Te aktywne składniki w nasionach kminku mają właściwości przeciwutleniające, wspierające trawienie, wiatropędne i przeciw wzdęciom.
Kminek ma korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze flawonoidowe, takie jak luteina, karoten, kryptoksantyna i zeaksantyna. Związki te działają jako silne przeciwutleniacze, usuwając szkodliwe wolne rodniki z organizmu, a tym samym chronią przed rakiem, infekcjami, starzeniem się i zwyrodnieniowymi chorobami neurologicznymi.
Kminek jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, miedź, wapń, potas, mangan, selen, cynk i magnez.
Miedź wymagana do produkcji czerwonych krwinek. Żelazo potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek. Cynk jest kofaktorem wielu enzymów, które regulują wzrost i rozwój, trawienie i syntezę kwasu nukleinowego. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga regulować tętno i ciśnienie krwi. Mangan stosowany przez organizm jako kofaktor dla silnego enzymu przeciwutleniającego, dysmutazy ponadtlenkowej.
Nasiona kminku są też źródłem wielu ważnych witamin. Witamina A, witamina E, witamina C, a także wiele witamin z grupy B, takich jak tiamina, pirydoksyna, ryboflawina i niacyna szczególnie skoncentrowana w nasionach.
Kraj pochodzenia: Finlandia lub Czechy (zależnie od dostawy)
Waga: 100g (całe owoce)