KAVA KAVA (szlachetna odmiana, wysoka jakość) - 50g Powiększ do pełnego rozmiaru

KAVA KAVA (szlachetna odmiana, wysoka jakość) - 50g

Kava Kava to wspaniała roślina stanowiąca wartościową alternatywę dla innych środków uspokajających oraz ułatwiający radzenie sobie z nadmiernym stresem. 
Jest polecana szczególnie w celu łagodzenia napięcia emocjonalnego, pomocniczo w stanach nerwicowych, problemach z zasypianiem, a także w zapaleniach i zakażeniach układu moczowego oraz w celu łagodzenia objawów menopauzy.

Więcej szczegółów

Kava kava, czyli pieprz metystynowy (Piper methysticum), to gatunek krzewu rosnącego na Wyspach Pacyfiku.
Kava kava była tradycyjnie spożywana w postaci naparu o specyficznym smaku podczas spotkań i ceremonii ze względu na działanie relaksacyjne. Była też szeroko stosowana w celach leczniczych.
Ceniona jest za swoje działanie odprężające i delikatnie euforyzujące.


Obecnie, dzięki swoim unikalnym właściwościom, roślina ta zdobyła również zainteresowanie świata nauki.
Kava Kava to wspaniała roślina stanowiąca wartościową alternatywę dla innych środków uspokajających oraz ułatwiający radzenie sobie z nadmiernym stresem. 
Jest polecana szczególnie w celu łagodzenia napięcia emocjonalnego, pomocniczo w stanach nerwicowych, problemach z zasypianiem, a także w zapaleniach i zakażeniach układu moczowego oraz w celu łagodzenia objawów menopauzy.

Może złagodzić napięcie mięśniowe i ból po ciężkim treningu.

Może nawet działać jako afrodyzjak dla kobiet i mężczyzn.

---------------------

Kava szlachetna powstaje z odmian o optymalnym składzie kavalaktonów. Przygotowany z niej napój nie wywołuje działań niepożądanych i jest całkowicie bezpieczny. Noble kava spożywana jest codziennie na Wyspach Pacyfiku. Aby odróżnić ją od kavy nieszlachetnej, wykonuje się analizę HPLC.

Oba rodzaje kavy w naszym sklepie to szlachetna kava od renomowanych dostawców, regularnie testowana w laboratorium.

------------------------


Charakterystyczne związki aktywne i mechanizm działania
Główne związki aktywne pieprzu metystynowego to kawalaktony obecne w korzeniach rośliny, a wśród nich m.in. metystycyna, kavaina, jangonina ich dihydropochodne. Kawalaktony wykazują przede wszystkim działanie anksjolityczne (przeciwlękowe), uspokajające, rozluźniające i sedatywne.

Mechanizm działania kava kava nie został dokładnie wyjaśniony. Udało się dotychczas ustalić fakt powinowactwa kawalaktonów do receptorów GABA-A oraz ich zdolność do odwracalnego hamowania aktywności monoaminooksydazy B (MAO-B). Mówi się także o możliwym wpływie kava kava na wychwyt zwrotny noradrenaliny.


Naturalna pomoc w stanach lękowych
Kava kava wpływa na łagodzenie objawów towarzyszących atakom paniki, takim jak kołatanie serca, rozdrażnienie czy ból napięciowy. W badaniach przeprowadzonych na pacjentach cierpiących na zaburzenia lękowe wykazano, że kava kava wykazuje aktywność anksjolityczną. Za pomocą skali Hamiltona (HAM-A) stwierdzono poprawę i stabilizację stanu emocjonalnego badanych osób oraz zwiększenie koncentracji. Co ważne, kava kava powodowała zmniejszenie lęku bez negatywnego wpływu na funkcje kognitywne, była dobrze tolerowana i nie powodowała uzależnienia.


Ułatwienie zasypiania
Badania z udziałem kava kava wykazały, że surowiec skutecznie wpływał na ułatwienie zasypiania. Roślina jest szczególnie pomocna w zaburzeniach snu spowodowanych przemęczeniem organizmu. 
Kava kava dodatkowo poprawia jakość snu - odnotowano korzystny wpływ ekstraktu z rośliny na aktywność fal delta, występujących podczas fazy NREM snu. Kolejną zaletą kava kava jako środka ułatwiającego zasypianie jest brak występowania zjawiska tolerancji i tzw. efektu odbicia, czyli bezsenności z odstawienia, charakterystycznej dla wielu leków nasennych.


Pozostałe właściwości i zastosowania kava kava
Oprócz łagodzenia napięcia nerwowego i bezsenności kava kava posiada szereg innych właściwości. Wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne i moczopędne, dzięki czemu kava kava jest pomocna w dolegliwościach układu moczowego.
Łagodzi objawy menopauzy, m.in. uderzenia gorąca i wahania nastroju.
Ponadto składniki aktywne rośliny wykazują efekt przeciwbólowy i przeciwdrgawkowy.

------------------------

Rodzaje Kava Kava i sposób przyrządzania
Na różnych wyspach Pacyfiku napój przygotowuje się nieco inaczej, a od sposobu przygotowania zależy jego moc i działanie.
Moc i działanie kavy zależy także od jej gatunku oraz od użytej części rośliny. Z kava kava pozyskuje się nie tylko korzenie, ale też gruby fragment łodygi znajdujący się tuż nad korzeniem. Korzeń nazywany jest „waka”, a ta część nad korzeniem to „lawena”.

Lawena
 charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów – związków aktywnych odpowiedzialnych za działanie kavy. Dzięki temu jej działanie jest subtelniejsze i nie tak bardzo sedatywne jak waki. Jest również łagodniejsza w smaku. 
Mieszkańcy Wysp Pacyfiku lubią pić lawenę w ciągu dnia, aby poczuć lekkie rozluźnienie i dobry nastrój podczas codziennych obowiązków. 
Waka z kolei to mocna, solidnie rozluźniająca kava o intensywnym smaku i wysokiej zawartości kavalaktonów, która spożywana jest zwykle w porze wieczornej lub nocą.

Wyspa Vanuatu słynie z bardzo mocnej i gęstej kavy, sporządzanej ze świeżych korzeni tej rośliny, dlatego tam napój ten spożywany jest głównie wieczorami. 
Mieszkańcy wyspy Vanuatu przygotowują kavę w następujący sposób:

- umieszczają 30 – 40 g zmielonej kavy (około 3 – 4 łyżki) w materiałowym woreczku, a woreczek w większym naczyniu;
- zalewają go ciepłą wodą (niewrzącą i niezbyt gorącą);
- ugniatają woreczek dłonią, aby wyekstrahować do wody jak najwięcej związków czynnych – trwa to około 15 minut;
- po tym czasie wyciskają woreczek, a gotowy napój przelewają do naczyń, zwykle do wydrążonych łupin kokosowych. Jest to porcja dla około 5 – 6 osób.

Na wyspach Fiji oraz Tonga popularna jest kava w lekkiej, rozwodnionej wersji o słabszym działaniu, którą pija się przez cały dzień.
Kava Kava Malolo - W języku Tonga słowo „Mâlôlô” oznacza relaks. Ta odmiana jest sprzyja wieczornemu relaksowi. To jedna z charakterystycznych kav z najwyższej półki,rzadko dostępnych. Przyjemna z bardzo łagodnym smakiem, Mâlôlô rozluźnia umysł i ciało lepiej niż cokolwiek innego.


SPOSÓB UŻYCIA
Wg oficjalnych zaleceń - do użytku zewnętrznego.
Łyżeczkę kava zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.

SKŁAD:
Lawena Kava pochodząca z Fiji. Skład: kava kava (Piper methysticum), część lawena 100%. Chemotyp: 426351

Eva Kava pochodząca z Vanuatu. Skład: kava kava (Piper methysticum), część waka 100%. Chemotyp: 423615
Malolo Tonga pochodząca z wyspy Tonga. Chemotyp: 423165

Waga: 50g

Produkty powiązane